14.9 C
De Bilt

Uitbreiding ‘Verborgen Verhalen’ in West Betuwe Nieuwe luistertochten in Acquoy, Gellicum en Heukelum

Sinds vorig jaar heeft West Betuwe een culturele route met luistertochten: Verborgen Verhalen West Betuwe. Er zijn nu nieuwe persoonlijke verhalen toegevoegd uit Acquoy, Gellicum en Heukelum. De route met luistertochten leidt langs meerdere Lingedorpen in het westelijk deel van gemeente West Betuwe. Ze vertellen de verhalen van mensen die hier ooit leefden.

In opdracht van de gemeente maken Jacqueline Maris en Gerrit Kalsbeek luistertochten. Dat doen ze onder de naam Verborgen Verhalen West Betuwe. Het zijn unieke, spannende, ontroerende, mooie en soms verdrietige verhalen van mensen die ooit in deze omgeving leefden. Iedere luistertocht speelt zich af op een begraafplaats of kerkhof. Aan het woord komen nabestaanden, kennissen en dorpsgenoten van de overledenen. Luisteraars worden betrokken bij een stukje geschiedenis van inwoners uit dorpen die nu West Betuwe vormen.

Verbindende ‘Verborgen Verhalen’

Volgens Wethouder Cultuur en Kunst Rutger van Stappershoef helpt het delen van onze historie bij het bouwen aan sociale verbondenheid en een gemeenschappelijk identiteitsgevoel binnen de nog jonge gemeente West Betuwe. “Dat doen we onder andere met deze verhalen. Verhalen waarin inwoners zich herkennen óf waarin ze West Betuwe en de cultuur leren kennen. We kozen er bewust voor om de verhalen in een route-vorm aan te bieden. Dit sluit aan bij de vele culturele routes die we de afgelopen jaren ontwikkelden om inwoners in en tussen kernen te verbinden.”

Gewone mensen

Verborgen Verhalen West Betuwe bestaat nu uit zeven afleveringen; twee in Rumpt, twee in Beesd en één in Acquoy, Gellicum en Heukelum. Maker Jacqueline Maris is altijd opzoek naar de menselijke kant van de geschiedenis. “Meestal gaat het in archieven en onderwijs vooral over pastoors, dokters en baronnen maar juist de verhalen van gewone mensen zijn vaak bijzonder en verrassend. Ze zijn herkenbaar voor iedereen.”

Route

De persoonlijke verhalen zijn via computer of mobiele telefoon te beluisteren via de website van beleef West Betuwe. Dat kán vanaf de bank thuis. Voor de beste ervaring kunnen luisteraars beter naar het kerkhof of begraafplaats waar het verhaal zich afspeelt. De verhalen volgen niet op elkaar, maar vormen wel een route die eenvoudig is te fietsen of wandelen. De begraafplaatsen zijn goed toegankelijk.

Culturele routes

Naast de luistertochten van Verborgen Verhalen West Betuwe zijn er meer culturele routes te vinden. Zo is er een klompenpad langs de dikke toren in Varik, een fietsroute langs alle Steenfabrieken die hier in het verleden stonden en een kunstroute langs 47 openbare kunstwerken. Alle informatie over culturele routes én Verborgen Verhalen West Betuwe is gebundeld op www.beleefwestbetuwe.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio