5.3 C
De Bilt

Maand van de Veilige schoolomgeving gestart in Gorinchem

Gorinchem start de Maand van de Veilige Schoolomgeving. Verkeersveiligheidsambassadeur regio Alblasserwaard en Marjo Molengraaf, wethouder mobiliteit in Gorinchem, bezochten daarvoor woensdag 31 augustus de Lifestyle dag van het Da Vinci College Gorinchem aan de Buiten de Waterpoort.

Maand van de Veilige schoolomgeving

Met speciale aandacht bezocht de wethouder de activiteit rijstijltraining voor jongeren. Deze activiteit bestond uit een Biro, een compacte elektrische City Car, waarin leerlingen diverse handelingen met het motorvoertuig konden ervaren. Wethouder Marjo Molengraaf: “Het is belangrijk om zelf te ervaren dat onder andere smartphonegebruik in het verkeer een gevaarlijke combinatie is. Je ziet niet goed wat er om je heen gebeurt. Je mist borden en tekens op de weg. En je reageert minder snel op andere weggebruikers. Deze training is voor jongeren is daarom ontzettend nuttig en belangrijk. Helaas gebeuren er nog altijd te veel verkeersongelukken.”

Jongeren meer dan gemiddeld slachtoffer in het verkeer

De rijstijltraining is onderdeel van het regionaal actieprogramma verkeersveiligheid en gedragsbeïnvloeding 2022-2024, waarin de gemeente Gorinchem participeert. Jongeren (16-25 jaar) zijn een focusgroep binnen het verkeersveiligheidsbeleid, omdat zij meer dan gemiddeld slachtoffer zijn in het verkeer.

De Lifestyle dag Da Vinci College valt in de Maand van de Veilige Schoolomgeving. Een jaarlijks terugkerende campagne in de maand september, aan het begin van het schoolseizoen. Scholieren zijn kwetsbaar in het verkeer en na de zomervakantie is er een piek in de aantallen slachtoffers in de leeftijd van 10 tot en met 14 jaar (bron: SWOV, 2019).

Daarom organiseren de samenwerkende gemeenten in Zuid-Holland, het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland en maatschappelijke organisaties de Maand van de Veilige Schoolomgeving. Door diverse activiteiten rondom scholen te organiseren, willen de partners meer bewustwording creëren voor de verkeersveiligheid in de schoolomgeving.

Activiteiten Gorinchem

In Gorinchem vinden in september diverse activiteiten plaats. Zo ontvangen basisscholen Mariëngaarde en De Regenboog het verkeersveiligheidslabel SCHOOL op SEEF. In de week van 12 september is het de Schoolbrengweek. Op 13 september staat een promotieteam in het kader van de MONO campagne bij De Hoefslag om jongeren te wijzen op de verkeersregels en veilig te fietsen zonder mobieltje. En op 14 september gaan leerlingen van basisschool Graaf Reinald als verkeershelden samen met de politie automobilisten wijzen op de verkeersregels. Molengraaf is trots op al deze activiteiten in Gorinchem. “Met elkaar maken we een punt van nul verkeersslachtoffers. Eén slachtoffer is er al een teveel.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio