5 C
De Bilt

Vlindertuin Gorinchem in gebruik genomen

Gorinchem – Op vrijdag 9 juli is de vlindertuin op de algemene begraafplaats De Haarhof aan de Haarweg officieel in gebruik genomen.

Vlindertuin

Het initiatief voor de vlindertuin komt uit de gemeenteraad. Op 12 november 2020 werd unaniem de motie van de PvdA aangenomen voor de aanleg van een gedenkplaats voor kinderen die als gevolg van een te vroeg afgebroken zwangerschap voor 24 weken overlijden. In het uiteindelijk ontwerp is dit, mede op verzoek van ouders die kinderen bij vroeggeboorte hebben verloren, uitgebreid naar een speciale begraafplaats.

Op begraafplaats

Gorinchem is niet de enige gemeente met een vlindertuin op een begraafplaats. Nederland heeft circa 4.500 begraafplaatsen, maar op slechts een ruim tiental is er een vlindertuin.

vlindertuin
Foto: gemeente Gorinchem

De ingebruikname gebeurde met een korte ceremonie onder leiding van wethouder Joost van der Geest. Burgemeester Reinie Melissant sprak kort, waarna raadslid Ali Koςak de aanleiding voor de motie toelichtte. Vervolgens onthulden burgemeester Reinie Melissant, samen met de Gorinchemse (glas)kunstenares en ontwerper van de gedenkplaats, Marleen van Zwienen, de vlinder op de rots. Daarmee is de tuin officieel in gebruik genomen.


Marleen van Zwienen ontwierp de symbolische vlinder die op de rots staat. Ouders en nabestaanden kunnen een eigen (kleinere) vlinder op de rots laten plaatsen ter nagedachtenis aan hun dierbare. Rondom de rots zijn diagonale stroken ingericht om te kunnen begraven. Daarnaast zijn bloeiende vaste planten en vlinderstruiken geplaatst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio