23.3 C
De Bilt
maandag, 15 augustus 2022

Voormalig gemeentehuis Asperen te koop: monumentale villa blijft behouden

Asperen – De gemeente West Betuwe verkoopt het voormalige gemeentehuis in Asperen. Na de fusie van gemeenten Lingewaal, Neerijnen en Geldermalsen in 2019 heeft het gebouw met de karakteristieke villa geen functie meer. De gemeente heeft de kaders en uitgangspunten uitgewerkt. Waarbij in ieder geval de monumentale villa blijft bestaan en de speeltuin en het bos bereikbaar blijven.

Bestemming

De bestemming is een van de kaders voor de verkoop. Dit is opgenomen in het ruimtelijk kader dat de gemeente samen met een stedenbouwkundig bureau heeft opgesteld. Het gebouw mag een sociale, maatschappelijke of educatieve bestemming krijgen. Óf een woonbestemming voor starters en senioren. Ook een bestemming voor openbare dienstverlening is mogelijk. De meeste grond om de panden heen blijft eigendom van de gemeente. Zo ook de muziektent en het kunstwerk. En het gebied met het bos en de speeltuin blijft hoe dan ook bereikbaar.

Bezuinigingsopdracht

Ieder gebouw dat niet in gebruik is, heeft nog steeds onderhoudskosten. Volgens Wethouder Govert van Bezooijen is dat zonde. “Het is weggegooid geld. We hebben van de gemeenteraad een bezuinigingsopdracht meegekregen. Met als doel om West Betuwe Financieel gezond te houden. We kijken onder andere naar vastgoed dat we niet meer gebruiken. En een andere bestemming verdient. De aanzienlijke onderhoudskosten vallen met deze verkoop weg.”

Opbrengst gemeentehuis Asperen

In voorbereiding op de verkoop heeft de gemeente kosten. Denk aan makelaarskosten en kosten voor verschillende onderzoeken. Deze betaalt de gemeente uit de verkoopopbrengst. Het deel dat overblijft gebruikt de gemeente als aanvulling op de reserves. Van Bezooijen: “De afgelopen twee jaar hebben we de portemonnee getrokken voor het onderhouden en verbeteren van veel wegen. Hiervoor hebben we onze reserves gebruikt. Met de opbrengst van de verkoop kunnen we deze reserves voor een deel weer aanvullen.”

Voorwaarden en informatie

Het Ruimtelijk Kader biedt informatie over de kaders en uitgangspunten voor mogelijkheden met het voormalige gemeentehuis. Op www.westbetuwe.nl/gemeentehuis-asperen staat hiervan een korte samenvatting en is het Ruimtelijk Kader via een download beschikbaar. De verkoop is in handen van makelaarskantoor Ans de Wijn Bedrijfshuisvesting B.V. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via bedrijven@ansdewijn.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio