6.6 C
De Bilt

3000 kilo Zwerfafval opgeruimd door de waaljutters

GeldermalsenRuim 3000 kilo zwerfafval in een dag. Op zaterdag 19 maart trokken 238 Waaljutters van 17 verenigingen met hun prikstokken en afvalzakken langs de oevers van de Waal. Er deden ook kinderen mee. Samen ruimden ze maar liefst ruim 3000 kilo zwerfafval op.

3000 kilo zwerfafval

Het traject is 32 kilometer lang. Deze route is opgedeeld in 17 tracés van 1,7 tot 2 kilometer breed. De jutters haalden ruim 3000 kilo zwerfafval op. De deelnemers vonden vooral plastic afval, blikjes en flesjes. Ook waren er wat opvallende vondsten. Zoals een koelkast, tuinmeubelen, een autobank, scheepstouw en een jerrycan met benzine.

Wethouder Annet Ijff was aanwezig bij het ophalen van het afval en is blij dat de juttersactie dit jaar weer ‘gewoon’ kon doorgaan. ‘Vorig jaar hielden we vanwege de coronamaatregelen een aangepaste actie. Met minder mensen haalden we toen toch nog 1500 kilo afval op. In 2020 was er zelfs helemaal geen actie. Dat we nu weer 3000 kilo ophalen, is te danken aan de enthousiaste inzet van de Waaljutters.’

Over de Waaljuttersactie


Afval dat niet opgeruimd wordt, komt opnieuw terecht in de rivier en stroomt uiteindelijk naar zee, waar het bijdraagt aan de plasticsoep-problematiek. Door de oevers op te ruimen helpen we bij de vermindering van de plastic soep. De Waaljutters zijn vrijwilligers van lokale verenigingen. Met hun inzet verdienen zij een financiële bijdrage voor hun clubkas. De juttersactie is onderdeel van het project Schone Rivieren van het IVN. Rijkswaterstaat voert het afval kosteloos af.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio