15 C
De Bilt
dinsdag, 9 augustus 2022

Waaljutters ruimen 1500 kilo zwerfafval op

West Betuwe – Op zaterdag 10 juli trokken 34 Waaljutters met hun prikstokken en afvalzakken langs de oevers van de Waal. Er deden ook wat kinderen mee. Samen ruimden ze maar liefst 1500 kilo zwerfafval op. Vanwege de coronamaatregelen verliep het Waaljutten wel iets anders dan voorheen.

De cijfers

Het traject is 32 kilometer lang. Deze route is opgedeeld in 17 tracés van ongeveer 1,5 kilometer. De Waaljutters haalden 1500 kilo zwerfafval op. De deelnemers ruimden vooral plastic afval, blikjes en flesjes op. Ook waren er wat opvallende vondsten. Zoals een stoel, een krukje en een waarschuwingsbord.

Coronaproof Waaljutten

Vorig jaar ging het Waaljutten niet door, vanwege de coronamaatregelen. Dit jaar is er alles aan gedaan om het Waaljutten toch door te laten gaan. Op een veilige manier. Zo liepen de Waaljutters in tweetallen op hun eigen tracé, op minimaal anderhalve meter afstand van elkaar. Wethouder duurzaamheid, Annet IJff, kon vanwege de maatregelen niet fysiek aanwezig zijn. Daarom stuurde zij de deelnemers een persoonlijke videoboodschap via WhatsApp. Daarin wenste zij de Waaljutters veel succes.

Over de Waaljuttersactie

Afval dat niet opgeruimd wordt, komt opnieuw terecht in de rivier en stroomt uiteindelijk naar zee, waar het bijdraagt aan de plasticsoep-problematiek. Door de oevers op te ruimen helpen we bij de vermindering van de plastic soep. De jutters zijn vrijwilligers van lokale verenigingen. Met hun inzet verdienen zij een financiële bijdrage voor hun clubkas. De Waaljuttersactie is onderdeel van het project Schone Rivieren van het IVN. Rijkswaterstaat voert het afval kosteloos af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio