16.9 C
De Bilt
dinsdag, 9 augustus 2022

Weinig lood in bodem Tielse kinderspeelplaatsen

Gemeente Tiel – Op verschillende plekken in de provincie Gelderland zit (nog) lood in de bodem. Lood in de bodem is een gezondheidsrisico. Vooral jonge kinderen zijn gevoelig voor lood. Gemeente Tiel heeft daarom bodemonderzoek laten doen bij speelplaatsen waar te hoge gehalten lood in de bodem kunnen zitten. Uit het onderzoek blijkt dat de bodemverontreiniging meevalt. De GGD heeft de resultaten beoordeeld. Bij 3 van de 20 onderzochte speelplaatsen vindt de GGD de bodemkwaliteit matig, bij 1 speelplaats onvoldoende.

Bodem zijn kwaliteit

De bodemkwaliteit is matig bij drie speelplaatsen aan het Sterrebos, Grotebrugse Grintweg/ Meeslaan en het Fort. De gemeente gaat op deze plekken verder onderzoek doen. Hieruit moet blijken wat de omvang van de loodverontreiniging is en wat de kosten voor het vervangen van de grond zijn. Het gaat om de vaste bodem, het valzand onder de speeltoestellen is schoon.

De bodemkwaliteit van het trapveldje aan de Lijsterstraat is slecht. Dit trapveldje is al voldoende onderzocht. Een ontwikkelaar maakt in overleg met de gemeente plannen voor woningbouw langs de dijk. Het trapveldje wordt in deze plannen meegenomen.

 Speelplaatsen blijven open

Totdat duidelijk is wat er met de speelplaatsen gaat gebeuren, kunnen de speelplaatsen gewoon gebruikt blijven worden. Wel is het raadzaam om kinderen hun handen te laten wassen na het buitenspelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio