10.1 C
De Bilt

Wekenlang nachtwerk aan het spoor bij Tiel

Tiel – Aannemer Strukton werkt vanaf afgelopen woensdagnacht 17 november wekenlang aan het spoor tussen Tiel en Geldermalsen. Onlangs constateerde een inspecteur van ProRail dat een van de twee sporen niet meer aan de veiligheidsnorm voldoet. Om die reden mogen er geen treinen over dit spoor rijden. Door in de nacht te werken, beperken we hinder voor reizigers. Overdag rijden er nu wel minder treinen dan gebruikelijk doordat maar een van de twee sporen beschikbaar is.

Te zacht hout

Het gaat om zes kilometer spoor, waarop een deel van de dwarsliggers moet worden vervangen. Dat zijn houten dwarsliggers die onze inspecteur heeft afgekeurd omdat bouten niet meer goed vastzitten. Dat komt doordat het hout te zacht is geworden. Spoorwerkers gaan ter controle alle tachtigduizend bouten opnieuw aandraaien om te kijken of ze goed vastzitten. We weten dan precies welke dwarsliggers we moeten vervangen.

Volledige vernieuwing van dit spoor staat gepland voor 2023. Dan stappen we ook over van houten dwarsliggers, naar dwarsliggers van beton. We hebben ervoor gekozen niet nu al over te gaan op vernieuwing van het gehele spoor omdat dit veel omvangrijkere werkzaamheden betreft en de reiziger dan nog langer met vertragingen te maken heeft.

Nachtwerk

ProRail heeft ervoor gekozen het herstelwerk in de nachten te laten uitvoeren, omdat de treinen dan overdag zo veel mogelijk kunnen blijven rijden. ‘s Nachts rijden over dit traject geen treinen, dus kunnen de spoorwerkers veilig werken.

Inspecties

Het spoor wordt continu gemonitord en geïnspecteerd door ProRail, in samenwerking met onze onderhoudsaannemers. Dat is een enorme klus, aangezien we in Nederland zevenduizend kilometer spoor hebben. Onze normen en onderhoudsacties zijn erop gericht om het spoor veilig te houden. Soms zijn er normoverschrijdingen doordat het spoor sneller slijt dan verwacht. Dan grijpen we in om onveiligheid te voorkomen, zoals tussen Tiel en Geldermalsen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio