9.4 C
De Bilt

West Betuwe gaat afvalbakken efficiënter beheren

In de gemeente West Betuwe staan 781 afvalbakken in de openbare ruimte. Avri leegt de bakken namens de gemeente. Sommige afvalbakken worden veel gebruikt, andere weinig. Het kost tijd en geld om deze bakken wekelijks te legen en te onderhouden. Daarom heeft de gemeente samen met Avri onderzocht welke bakken overbodig zijn.

Overbodige afvalbakken

De data die Avri verzamelde bij het legen van de afvalbakken (vullingsgraad) is gebruikt om te bekijken welke bakken weinig gebruikt worden. Samen met de gebiedsbeheerders en gebiedsmakelaars van de gemeente en soms inwoners en vrijwilligers van de zwerfvuilbrigades, is zorgvuldig bekeken welke bakken overbodig zijn. Deze bakken worden de komende weken weggehaald. Het gaat om ongeveer 80 bakken. Dit komt neer op gemiddeld drie bakken per kern. Ook worden er 13 bakken naar een betere locatie verplaatst.

Beheer op maat

Standaard wordt elke afvalbak minimaal 1 keer per week geleegd. Langs populaire fiets- en wandelroutes worden de afvalbakken in het voorjaar en de zomer vaker geleegd. Dat geldt ook voor enkele drukkere locaties zoals winkelcentra. Bij zwemplassen worden de bakken bij zwemweer zelfs dagelijks geleegd. In de winterperiode is het weer een stuk rustiger. In deze periode kunnen de bakken dan minder vaak geleegd worden. Zo wordt het aantal ledigingen afgestemd op de behoefte. Avri blijft het gebruik de afvalbakken monitoren, zodat indien nodig het ledigschema verder afgestemd kan worden op het gebruik.

Gebruik bakken

Afvalbakken zijn bedoeld voor klein afval. Het is onhandig pizzadozen e.d. in de afvalbak te doen, want die blijven halverwege hangen. Er past dan weinig ander vuil meer bij en de bak lijkt al snel vol. Daarom wordt bij een aantal bakken een tussenschotje geplaatst. Zo wordt de inwerpopening verkleind en wordt er voorkomen dat er te groot vuil in de bakken wordt gedaan. Helaas zit er ook nog wel eens restafval in de bakken. Hier zijn de bakken niet voor bestemd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio