10.4 C
De Bilt

West Betuwe heeft een eigen lied

West Betuwe heeft een eigen lied. Het is geschreven door twee inwoners en op geheel eigen wijze vertolkt tijdens de finaledag van het West Betuws Lied op 18 juni in Het Klokhuis in Beesd. In opdracht van gemeente West Betuwe werkte Stichting Muzikale Ontplooiing Beesd en Omstreken (SMOBEO) de organisatie van dit culturele evenement tot in de puntjes uit. De winnaars zijn Corrie van Diggelen & Ben van den Bosch uit Tricht. Hun nummer heeft de toepasselijke titel ‘West Betuwe Lied’.

Zeven finalisten maakten een compositie van het West Betuws Lied. De één legde de nadruk op de tekst, terwijl de ander meer nadruk legde op de melodie of harmonie. De jury bestond uit jazz-zangeres Denise Jannah, muziekdocente Lieke Lemmens en Wethouder Cultuur Rutger van Stappershoef. Zij hadden een lastige taak. De gemeente formuleerde het uiteindelijke resultaat helder: Het lied moet staan voor de gezamenlijke West Betuwse identiteit, karakteristieke eigenschappen uit de leefomgeving, landschappen, gebruiken en tradities en/of gebeurtenissen uit het verleden. En het moet een positief gevoel van trots, saamhorigheid en sociale verbondenheid oproepen.

Herkenbaarheid van West Betuwe

Wethouder Van Stappershoef is voorzitter van de jury en ongelofelijk trots. “Wat is er toch veel muzikaliteit én creativiteit in West Betuwe. Ik heb zeven totaal verschillende liedjes gehoord, van kleinkunst tot musical-achtig tot meezinger. Alle liedjes hadden hun karakteristieke eigenschappen. En toch werd in ieder nummer bezongen: de herkenbaarheid van de streek, de trots, en liefde voor de plek waar we leven en genieten. Het ontroerde me, net als het aanwezige publiek in de zaal. Muziek is een prachtig bindmiddel, het zorgt voor samenkomst en helpt met de beleving van onze gemeenschappelijke West Betuwse identiteit.”

Juryrapport

De zeven kanshebbers brachten ieder op verschillende vlakken de juiste emotie over. Toch kan maar één act hét West Betuws Lied maken en winnen. Het was moeilijk kiezen volgens de jury. Corrie en Ben brachten als beste het West Betuwse gevoel over, tekstueel en muzikaal. “Het lied voldeed het meest aan de criteria. Vanaf de eerste noot was het inhaken geblazen. En het refrein is makkelijk te onthouden. Dat willen we bereiken. Het nummer moet emotie oproepen, aanzetten tot meedoen. Alsof iedere luisteraar er onderdeel van is. Het is een aanstekelijk lied dat breed in onze samenleving gezongen zal worden.” Aldus juryvoorzitter Van Stappershoef.

Winnaars Corrie en Ben met de juryvoorzitter
Winnaars Corrie van Diggelen & Ben van den Bosch met de juryvoorzitter – Foto: gemeente West Betuwe

Organisatie

De gehele organisatie was in handen van SMOBEO (Marieke Zevenbergen en Jan Neeteson) en de cultuurcoach van Welzijn West Betuwe (Gabri Wijnakker). “De deelnemers hebben hard gewerkt om hun creaties tot hun recht laten komen. En dat is goed gelukt. De setting van een mooi groot live podium, een livestream en een fijn en enthousiast publiek droeg enorm bij om hen goed uit de verf te laten komen. Het was een heel succesvolle en fijne muzikale middag!” Aldus Marieke Zevenbergen.

Vervolg

Het winnende West Betuws Lied wordt opgenomen en uitgewerkt in verschillende arrangementen. Zo kunnen in de toekomst muziekverenigingen, koren en andere muziekgroepen het nummer uitvoeren. En misschien deint het publiek dan weer mee. Het winnende lied is naast alle andere inzendingen te beluisteren op de website van Het West Betuws Lied via www.hetwestbetuwslied.nl/deelnemers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio