17.2 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

West Betuwe blijft pilot Duurzame Warmte Enspijk ondersteunen

De coöperatie Duurzame Warmte Enspijk (DWE) is een pilot gestart met steun van de gemeente West Betuwe. Zij onderzoekt de mogelijkheden van aquathermie. Met water uit de Linge willen zij warmte winnen voor het dorp. Om zo aardgasvrij te wonen en werken. Deze pilot is met steun van de gemeente West Betuwe gestart. Onlangs presenteerde DWE een plan van aanpak. De gemeente blijft dit jaar ondersteunen, zodat zij dit plan in de praktijk kunnen brengen.  

Voorzitter van DWE Hijmen van Doornspeek is blij met de ondersteuning: ‘Nu kunnen we versnellen. Het contract met de projectleider is verlengd. Zo blijft er kennis en kunde voor vervolgstappen. Zoals het ontwikkelen en toetsen van de business case en het technisch ontwerp. Ook maken we een overzicht van maatregelen die nodig zijn om woningen verder te verduurzamen. Daarvoor starten we een informatiecampagne voor inwoners. Wij kunnen hun steun goed gebruiken. Rond februari 2024 zetten we ook weer warmtescans in om inzicht te geven hoe goed huizen zijn geïsoleerd en waar mogelijk warmte verloren gaat.’ 

Pilots

De komende jaren moet iedereen nadenken over minder energie verbruiken en anders verwarmen. Door de energiecrisis is de noodzaak hiervoor groter geworden. Ook is er sneller behoefte aan alternatieven voor aardgas. De gemeente West Betuwe heeft ruimte voor twee nieuwe inwonersinitiatieven die hier, net als de inwoners van Enspijk, zelf onderzoek naar doen. Op dit moment stelt de gemeente regels op waar deze initiatieven aan moeten voldoen.

#WestBetuweWarmtOp

Tot die tijd kan iedereen al stappen zetten. Met de campagne #WestBetuweWarmtOp wijst de gemeente inwoners op de mogelijkheden die er zijn om te verduurzamen. Denk aan subsidies, leningen en advies van bijvoorbeeld de energiecoaches van het Energieloket. Ook gaat de gemeente in gesprek met de dorpsraden en -kernen om zo ondersteuning op maat te bieden in de verschillende kernen.

Een aantal inwoners en ondernemers in West Betuwe maken al slim gebruik van subsidies, leningen en advies. Daarmee gebruiken zij energie nu op een duurzame(re) manier. Lees de verhalen op www.westbetuwe.nl/westbetuwewarmtop.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio