6.4 C
De Bilt

Winkels in West Betuwe mogen ook op zondag open

In de raadsvergadering van 28 juni diende de fractie Verenigd West Betuwe een initiatiefvoorstel in om de winkeltijdenverordening te wijzigen. De fractie wil hiermee ondernemers de mogelijkheid bieden om ook op zon- en feestdagen open te gaan. Een meerderheid van de raad stemde in met dit voorstel. Daardoor mogen winkels in de gemeente op zondag 3 juli al open.

Winkeliers en ondernemers vrij om zelf te kiezen

Fractievoorzitter van Verenigd West Betuwe, Gijsbert van de Water, diende tijdens de raadsvergadering van 28 juni een initiatiefvoorstel in. Dit voorstel biedt ondernemers de mogelijkheid om op zondagen en feestdagen open te gaan. Vanwege de kerkgang is gekozen voor openingstijden van 12.00 tot 18.00 uur. Winkeliers en ondernemers zijn vrij om hier gebruik van te maken, maar zijn dit niet verplicht.

Geen onderdeel coalitieakkoord

Het initiatiefvoorstel ontstond na de coalitieonderhandelingen. De coalitiepartijen Dorpsbelangen, ChristenUnie, Verenigd West Betuwe en D66 maakten in het coalitieakkoord nog geen afspraken over de zondagsopenstelling. Ze hielden dit een vrije kwestie. Dat betekent dat alle partijen vrij zijn om hier in een raadsvergadering over te stemmen.

Met ruime meerderheid aangenomen

Het voorstel is tijdens de raadsvergadering van 28 juni met een meerderheid van de stemmen aangenomen. De partijen SGP, Leefbaar Lokaal Belang, ChristenUnie en CDA stemden tegen het voorstel (12 stemmen). Verenigd West Betuwe, Dorpsbelangen, GroenLinks, VVD, D66 en PvdA stemden voor (18 stemmen). De wijziging van de verordening ging direct na het besluit in. Dat betekent dat winkels in de gemeente West Betuwe op zondag 3 juli al open mogen. Winkeliers die de deuren willen openen op zondag hoeven dit niet te melden bij de gemeente. Ze zijn vrij om hier hun eigen keuze in te maken.

Ook vent- en standplaatsen in najaar 2022 meegenomen

Dorpsbelangen diende hierna nog een motie in. Hiermee verzoekt de raad aan het college om de wijzigingen in de winkeltijdenverordening ook te laten gelden voor de vent- en standplaatsen in de gemeente. De motie is aangenomen. Wethouder van Stappershoef gaf aan dat het college deze wijziging bij de eerstvolgende actualisatie van de APV in het najaar van 2022 aan de raad voorlegt. Tot die tijd geeft de gemeente, in lijn met deze motie, al wel ontheffing op het huidige verbod om op zon- en feestdagen standplaatsen in te nemen of te venten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio