9.6 C
De Bilt

Zaltbommel wordt steeds bij-vriendelijker

Zaltbommel – De lente gaat dit weekend van start en we gaan weer meer de deur uit. Op fiets- en wandelrondjes is te zien wat de gemeente doet, en blijft doen voor de bij en andere bestuivers. Sinds 2016 is Zaltbommel aangesloten bij de Bee Deal Bommelerwaard en het college tekende voor nog twee jaar. Binnen de Bee Deal zet de gemeente zich voor bijen, andere bestuivende insecten en daarmee voor biodiversiteit en een bij-vriendelijker omgeving.

Bij-vriendelijker

Ook wie nog nooit van de Bee Deal Bommelerwaard gehoord heeft, zal de gevolgen ervan  gezien hebben. De bermen veranderen. Sinds 2018 is er sprake van zogenaamd ecologisch bermbeheer. Het maaisel wordt deels afgevoerd, waardoor de grond verarmd en er een kruidenrijke berm ontstaat. Tijdens de laatste maaironde worden stukken overgeslagen die dus de hele winter blijven staan. Een beetje rommelig in de ogen van sommige mensen, maar voor bestuivers zoals de bij is dit een heerlijke schuilgelegenheid in de kou.

Zwerfvuil

Helaas zijn er nog steeds mensen die hun afval in de berm gooien. Als de bermen gemaaid worden en het maaisel komt versnipperd terug, dan belandt ook het versnipperde afval in de berm. Daarom wordt het zwerfvuil voor grote maairondes verwijderd.

Bloeiende bomen en struiken

Ook bij de aanplant van nieuwe bomen en struiken staat de bij centraal. Binnen diverse projecten, regulier onderhoud en natuurlijk bij het project Versterken Groen planten we bloeiende en insectenvriendelijke bomen en struiken. Van levensbelang voor bijen en andere bestuivers en mooi voor de inwoners. Ook zijn er vanuit de gemeente en vanuit dorpsraden op verschillende plekken bloembollen aangeplant. Wethouder Bragt: “Dit is een goed voorbeeld van hoe je samen verder komt. In Bee Deal Bommelerwaard werken de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel, Waterschap Rivierenland, drinkwaterbedrijf Dunea, Agrarische vereniging De Capreton en agrariërs uit de regio al samen. We helpen inwoners, stichtingen of dorpsraden die ook mee willen doen graag. Zo wordt Zaltbommel steeds bij-vriendelijker.”

Samen aan de slag

Wilt u ook iets doen voor de bijen en voor biodiversiteit? De gemeente helpt graag bij initiatieven. Bijvoorbeeld door locatie voor bijenkasten beschikbaar te stellen en of op randen van percelen een bloemenmengsel in te zaaien. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio