3.6 C
De Bilt

Zaltbommel bereidt zich voor op klimaatverandering

Zaltbommel – Hogere temperaturen, heftigere buien, droogte en overstromingen. De afgelopen jaren hebben we ook in onze gemeente de gevolgen van klimaatverandering gevoeld. Het klimaat verandert. Om onze omgeving leefbaar te houden, moeten we ons hieraan gaan aanpassen.  In het Lokale Adaptatie Programma Zaltbommel geeft de gemeente aan hoe zij hiermee aan de slag gaat en wat dit voor u gaat betekenen.

Naar een klimaatbestendige inrichting

In de Bommelerwaard hoort de strijd en het leven met weer en water al eeuwenlang bij het dagelijks leven. De bewoners van Zaltbommel zijn in dit opzicht wel wat gewend. De huidige klimaatverandering vraagt echter van ons dat we hier nu extra stappen in gaan maken. In het Lokale Adaptatie Programma Zaltbommel geeft de gemeente aan hoe zij zowel voor nieuwbouw als voor de bestaande bebouwde omgeving met een klimaatbestendige inrichting aan de gang gaat. Doel is een klimaatbestendig en waterrobuust Zaltbommel in 2050.

Vergroenen en afkoppelen

Zo gaat de gemeente bijvoorbeeld actiever de aanleg van groene daken stimuleren en wil zij minder verharding in tuinen toestaan om toenemende hittestress en wateroverlast tegen te gaan. Veel regenwater verdwijnt nu via regenpijpen het riool in. Jammer, want dat water zou beter direct naar planten en bomen kunnen gaan. En bij heftige regenval raken riolen overvol. De gemeente wil 50% van het regenwater wat via daken opgevangen wordt rechtstreeks de grond in laten gaan. Hiervoor komt de gemeente met een ‘afkoppelsubsidie’ waarmee inwoners en bedrijven hun regenpijn kunnen ‘afkoppelen’ van het riool en het water anders kunnen opvangen in hun tuin.

Ook zijn er in het plan maatregelen opgenomen om bewustwording te vergroten, om tuinen te vergroenen, om extra water op te slaan en een groenfonds om ook extra groen in de openbare ruimte aan te brengen.

Samen aan de slag in Zaltbommel

Ondertussen is de gemeente al bezig met klimaatadaptatie. Bijvoorbeeld de aanplant van 70 bomen op het Parkeiland die schaduw bieden aan spelende kinderen en recreanten (een initiatief van de wijkraad). Deze aanpassingen gaat de gemeente zoveel mogelijk samen met inwoners doen. Hiervoor gaat de gemeente de komende jaren langs alle dorpen en wijken om samen met bewoners te kijken hoe hun omgeving meer klimaatbestendig kan worden gemaakt.

Wethouder Gijs van Leeuwen zegt hierover: ‘Dit kan de gemeente niet alleen, iedereen zal een bijdrage moeten leveren. Als we met elkaar stappen zetten en projecten met elkaar verbinden is ons gestelde doel in 2050 haalbaar. Het is belangrijk dat we nu aan de slag gaan. Ik zie uit naar de samenwerking met inwoners en bedrijven voor een leefbare en waterrobuuste leefomgeving.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio