8.3 C
De Bilt

BC Broekhin in Oppe Brik na zomer 2019 open

Beesel – Ouders hebben tijdens de open dagen van BC Broekhin enthousiast gereageerd op de verhuizing van vmbo en havo naar de oude greswarenfabriek in Beesel. Over anderhalf jaar opent de school met 550 leerlingen in Oppe Brik.

Dit voorjaar start de opbouw van de uitdagende leeromgeving. De fabriek wordt geen standaard school. Stichting Onderwijs Midden-Limburg (SOML) waar BC Broekhin onder valt, zet graag de hele wijk en de bedrijven in de buurt in als leeromgeving voor de jongeren. Zij gaan ervaringsgericht leren door ook buiten school aan de slag te gaan in de regio. Zo wordt onderwijs boeiender en sluit het beter aan bij wat later van ze verwacht wordt. Daarom zoeken we meer partners die willen bijdragen aan het leren van de leerling, onze belangrijkste pijler.

Spil van de wijk

Vaksecties en leerlingen van BC Broekhin en ook partners denken mee over de beste invulling van Oppe Brik. Docenten lichamelijke oefening en leerlingen ontwerpen een freerun-parcours en speeltoestellen, de kunstsectie denkt mee over een kunstwerk en eerbetoon met gresbuizen en een podium, de vakgroep economie met het amfitheater en het vakcollege techniek bij de realisatie van een loopbrug over de wadi, de waterbuffer in het park.

De buitenkant van de oude fabriek blijft staan, de binnenkant wordt gerestaureerd en het dak deels behouden. In het pand komen vooral open, multifunctionele ruimten waar ook bijvoorbeeld zorgaanbieders leerlingen betrekken bij de zorg en dagbesteding die zij bieden. Ook komt er een sociaal restaurant voor de hele wijk, waar leerlingen al doende leren. Zorg, welzijn en cultuur sluiten zo naadloos aan bij toekomstgericht onderwijs.

 

Gezonde voeding

BC Broekhin wordt een gezonde school. Internationale studenten van de Maastrichtse universiteit hebben onderzoek gedaan naar het aanbieden en stimuleren van een gezonde levensstijl en voeding, bijvoorbeeld in het restaurant dat leerlingen mede gaan runnen en als kantine gebruiken. In de buurt zijn verleidingen als een supermarkt en een ijssalon. SOML vindt het belangrijk haar verantwoordelijkheid te nemen voor gezond aanbod voor de jongeren. De studenten bevelen dat ook aan, omdat nu al 1 op de 5 Nederlandse kinderen overgewicht of obesitas heeft.

 

Samen met docenten, ouders en de ondernemers in de buurt willen we onze leerlingen bewust maken van gezonde voeding en een sportieve leefstijl. Dat betekent dat bewegen in het park ingebed in het onderwijs is (een gymzaal komt er niet, de huidige sportzaal De Schans blijft in gebruik), we jongeren leren hoe belangrijk en wat gezond eten en drinken is en dat ook aanbieden; het presenteren op een mooie manier. Hiervoor spreken we af dat alle medewerkers betrokken zijn en leerlingen motiveren. Dat doen we graag samen met ouders en de ondernemers in de omgeving, die enthousiast zijn om mee te denken hierin.

 

Eerbetoon aan geschiedenis

Duurzaamheid is ook een belangrijk thema in het park en in de bebouwing er omheen.  We investeren in een eerbetoon aan de oude industrie en prehistorische bewoning. De zeldzame archeologische vondsten komen in de nieuwe archeologische route van de VVV. Als school geven we dat nu vorm, samen met de gemeente en de heemkundevereniging. In het park laten we de vondsten op een digitale, innovatieve manier zien. In de school, de fabriek kun je ze in de toekomst bekijken.

 

Monument belangrijk voor Limburg

De realisatie van BC Broekhin kost bijna 10 miljoen euro. SOML investeert 1,5 miljoen euro, de gemeente Beesel 5,8. De Provincie geeft 1,8 miljoen euro subsidie, want zo schrijft ze: “De greswarenfabriek is een van de laatste restanten van de omvangrijke keramische industrie in de omgeving en vertelt zijn plaats in de Limburgse geschiedenis.” De restauratie is urgent en na restauratie krijgt het een duurzame bestemming als school en maatschappelijk belangrijk onderdeel van de wijk Oppe Brik. Er wordt een bijdrage geleverd aan de werkgelegenheid in de vorm van leerling-werkplaatsen en ‘social return’, mede door inzet van eigen leerlingen. De investering de ruimte voor partners in de greswarenfabriek is ruim 7 ton.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio