2.8 C
De Bilt

De Blits! kunst- en cultuureducatie op basisscholen

Beesel – De Blits! is de naam van een nieuw project rondom beeldende kunst op de vier basisscholen in de gemeente Beesel. Een kunstwerk van een regionale kunstenaar logeert een aantal weken op een centrale plek in het schoolgebouw. Het dient als kapstok om een reguliere les op een originele manier te benaderen of ter introductie van een thema.

Leren van Kunst is Blits

“Leren van kunst, leren over én met kunst mét de kunstenaar en de eigen docent en leerlingen die zelf creatief aan de slag gaan. Kunst- en cultuureducatie, gewoon samen”, aldus wethouder Marcel Roelofs. De Blits! is een co-creatie tussen de vier basisscholen in de gemeente Beesel (Meander, OJBS De Triolier, Het Spick en Bosdael), Kunstkring Artimosa en de gemeente Beesel.

Eerste editie

De eerste editie van De Blits! start op maandag 11 maart en eindigt op vrijdag 19 april 2019. Hieraan nemen drie van de vier basisscholen deel. Beeldend kunstenaar en sportman Cris Vries (Swalmen) presenteert ‘In Het Rood Rijden’: een schilderij (olie,- en acrylverf, 1m x 1m) met daarop wielrenner Tom Dumoulin in zijn race tegen de klok tijdens een tijdrit. Tijdens de presentatie over het kunstwerk vertelt Cris Vries ook over zijn sportief avontuur. Hij heeft drie keer de Himalaya beklommen. Dat brengt ook de link naar het sportieve thema voor deze eerste De Blits!editie: LCW Kids Sportdag. Kunst, cultuur en sport gaan hand in hand. Leerlingen van groep 8 gaan dit zowel passief als actief ervaren.

Inspiratie voor affiche LCW Kids Sportdag

Geïnspireerd door het kunstwerk maken uiteindelijk bijna 100 leerlingen in groepjes van twee of drie personen, een eigen versie. Zij maken voor deze eerste editie een affiche voor de LCW Kids Sportdag. Deze sportdag, waaraan inmiddels 2 (basis)scholen deelnemen, vindt plaats op vrijdag 17 mei 2019. Rob Benders, cultuurcoach bij de gemeente Beesel en collagekunstenaar, verzorgt de workshop voor de leerlingen.

Ontwerpwedstrijd/ competitie-element en expositie

Aan deze eerste De Blits!-editie is een competitie-element toegevoegd. Een jury kiest uit alle ontwerpen een winnend ontwerp. Het winnende ontwerp wordt als affiche gedrukt en verspreid. Alle ontwerpen van de leerlingen krijgen een plek in een expositie op de deelnemende scholen. De jury bestaat uit Annie-Jet van der Velden (Kunstkring Artimosa), Marcel van den Broek (projectleider LCW Holland – Beesel, gemeente Beesel) en kunstenaar Cris Vries.

Thema’s De Blits!

Iedere editie van De Blits!kent een eigen thema. Dat kan een evenement zijn zoals het Long Course Weekend Holland – Beesel of een activiteit op de kalender zoals bijvoorbeeld de Kinderboekenweek. Daarbij is er ook aandacht voor de aanpak van laaggeletterdheid en motoriek.

Data kunstwerk en workshops op scholen

  • Van 11 tot en met 22 maart 2019 hangt het werk van kunstenaar Cris Vries op Basisschool. Meander. Het lesprogramma (workshop) is op donderdag 14 maart (groep 8A) en op donderdag 21 maart (groep 8B). Van 09:30 – 12:00 uur.
  • Van 25 maart tot en met 5 april 2019 hangt het kunstwerk op Basisschool Bosdael. Het lesprogramma is op vrijdag 29 maart van 09:00 – 11:30 uur.
  • Van 08 tot en met 19 april 2019 hangt het werk op Ojbs De Triolier. Het lesprogramma is op woensdag 10 april van 09:30 – 12:00 uur.

Bijna 100 leerlingen nemen deel aan deze eerste De Blits!. Basisschool Het Spick doet, gezien hun reeds geplande programma in deze periode, volgende edities mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio