12.7 C
De Bilt

Gratis appelboom- wegens succes herhaald!

Heythuysen Op zaterdag 12 maart aanstaande deelt de gemeente Leudal opnieuw appelbomen uit. De gemeente Leudal gaat de komende jaren 37.000 extra bomen aanplanten. Voor elke inwoner een extra boom. Een onderdeel van dit plan is het aanplanten van fruitbomen. Fruitbomen zijn een belangrijke voedselbron voor veel dieren. Daarnaast werden vroeger ook vaak fruitbomen aangeplant op boerenerven en als boomgaard rondom bebouwing. Veel karakteristieke kleine landschapselementen, zoals deze boomgaarden, zijn de afgelopen decennia verdwenen.

“Een belangrijke doelstelling van de gemeente Leudal is het vergroenen en verduurzamen van de gemeente. Daar gaan we als gemeente een bijdrage aan leveren en nodigen de inwoners graag uit om dit ook te doen”. Het planten van een appelboom in de eigen tuin is een goede en maar ook lekkere bijdrage daaraan volgens wethouder Martens.

Appelras Santana

Om de biodiversiteit te vergroten, ook in de woonkernen, stelt de gemeente Leudal per huishouden een gratis appelboom beschikbaar. Om ook geschikt te zijn voor kleinere tuinen is gekozen om laagstam-appelbomen uit te reiken. Het appelras is ‘Santana’, een knapperige, frisse zoetzure appel en erg lekker om uit de hand te eten. Daarnaast is dit appelras ook schurftresistent en minder gevoelig voor ziekten. Ook mensen met een milde appelallergie kunnen deze appel zonder klachten eten. U kunt dus zonder al te veel inspanningen al genieten van een mooie opbrengst!

Zaterdag 12 maart

Inwoners uit de gemeente Leudal kunnen op zaterdag 12 maart aanstaande, tussen 09:00 en 11:00 uur, een appelboom ophalen op de parkeerplaats van het gemeentehuis, adres Leudalplein 1 te Heythuysen. Per huishouden kan maar 1 appelboom afgehaald worden. Bij het afhalen volgt u de instructies van de aanwezige medewerkers. Uiteraard worden de dan geldende Corona-maatregelen in acht genomen. De appelbomen zijn lager dan 1,5 meter en daardoor ook makkelijk te vervoeren. Voor een goede aanplant en verzorging van de appelboom wordt een plant- en beheerinstructie bijgevoegd.

Gereserveerde appelbomen

Voor de inwoners die afgelopen zaterdag een appelboom gereserveerd hebben, liggen deze komende zaterdag al klaar en wordt een apart uitgiftepunt gerealiseerd op de parkeerplaats.  Als u uw gereserveerde appelboom komt ophalen, houdt u dan uw identiteitsbewijs bij de hand. Zo zorgen we samen voor een snelle doorstroming en kan iedereen zijn/haar appelboom snel en eenvoudig in ontvangst nemen.

Op=op

Er worden in totaal 500 stuks appelbomen beschikbaar gesteld, reserveren is helaas niet meer mogelijk,  ‘op = op’.

Samen maken we de gemeente Leudal Duurzaam!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio