17.2 C
De Bilt
zaterdag, 25 mei 2024

Kansrijke Start: zorgverleners uit Noord- en Midden-Limburg slaan handen ineen

Een kansrijke start voor kinderen en ouders in een kwetsbare situatie. Daar gaan de partijen die op dinsdag 14 december als eerste hun handtekening plaatsten onder het convenant ‘Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg’ zich hard voor maken.

Samen voor een kansrijke start

Door het tekenen van het convenant maken alle veertien gemeenten in Noord- en Midden-Limburg samen met de Provincie Limburg en verschillende organisaties uit het sociaal- en medisch domein een officiële start met de coalitie Kansrijke Start NML. Een feestelijk mijlpaal waarbij andere partijen van harte welkom zijn om aan te sluiten in 2022 en verder!

Iris Zwaan is naast haar rol als voorzitter van de regieraad Kansrijke Start NML ook werkzaam als gynaecologe in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. Daar ontmoet ze regelmatig (jonge) ouders in een kwetsbare situatie. Een reminder waarom een programma als Kansrijke Start NML zo belangrijk is. ‘’Door ons samen op een duurzame manier in te zetten voor een zo goed mogelijke start van een kind, zouden we de basis kunnen verbeteren. De eerste 1.000 dagen – van de zwangerschap tot twee jaar – zijn gedurende het leven cruciaal voor de ontwikkeling, de gezondheid en het welzijn van ieder kind.’’

Wethouder Thijs Kuipers (gemeente Horst aan de Maas): “Nu we in de hele regio de handen ineen slaan, krijgen we nog meer slagkracht om zoveel mogelijk kinderen een goede, kansrijke start te geven. In Horst aan de Maas zijn we al gestart: verloskundigen, het consultatiebureau, kinderopvang, de specialistische ondersteuners jeugd bij huisartsen en onze eigen gezinscoaches werken steeds intensiever samen om kinderen en ouders te ondersteunen.”

Thema’s voor het actieprogramma

In het convenant leggen partijen de uitgangspunten en focus van de samenwerking voor de komende jaren vast. Meer dan 200 professionals, projectleiders en bestuurders uit de regio hebben 5 thema’s voor de samenwerking gekozen:

  1. Professionals werken beter samen met elkaar en met de gezinnen;
  2. Professionals signaleren eerder risico’s en kwetsbaarheden;
  3. Beter aansluiten bij behoefte van de doelgroep;
  4. Professionals hebben meer aandacht voor breed kijken naar de vraag van ouders;
  5. Er is meer duidelijkheid in aanbod, voor verwijzers en ouders.

Een van de thema’s richt zich daarbij bewust op het beter aansluiten bij de behoefte van de doelgroep. Dáár begint het immers en het liefst zo vroeg mogelijk. De thema’s worden in 2022 uitgewerkt in concrete actiepunten. Zo zal geïnvesteerd worden in programma’s als ‘Nu Niet Zwanger’ en ‘Voorzorg’, maar leren lokale coalities ook van elkaar en worden professionals aanvullend getraind te signaleren.

Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg

Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn of haar leven. Helaas is dit niet voor ieder kind weggelegd. Een programma als Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg ondersteunt (aanstaande) ouders in een kwetsbare situatie, om ervoor te zorgen dat elk kind een optimale kans heeft op een goede toekomst.

De aangesloten partijen binnen Kansrijke Start Noord- en Midden-Limburg zijn: Provincie Limburg, GGD Limburg-Noord, CZ, Bij ons voor elkaar, Anacare, Spring Kinderopvang, Vincent van Gogh, Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW), PSW, Geboortezorg Limburg, VSV Roermond, VSV Noord-Limburg, gemeente Venlo, gemeente Venray, gemeente Roermond, gemeente Weert, gemeente Nederweert, gemeente Roerdalen, gemeente Leudal, gemeente Horst aan de Maas, gemeente Peel en Maas, gemeente Maasgouw, gemeente Bergen, gemeente Gennep, gemeente Beesel en de gemeente Echt-Susteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio