Reuver – BC Broekhin Jenaplan Swalmen-Reuver heeft een mini-plant, een mini-fabriek in gebruik genomen, aangeboden door Gilde Opleidingen. Door de leerlingen van alle leerwegen binnen het vmbo (basis, kader en gemengd-theoretisch) te laten kennismaken en werken met de mini-plant (mini-fabriek), wil BC Broekhin Jenaplan bijdragen aan het oplossen van het tekort op de arbeidsmarkt binnen de procestechniek. De school zoekt nadrukkelijk de samenwerking met bedrijven in de regio om leerlingen een beeld te geven van het werken in de procestechniek.
Mini-fabriek verbindt theorie en praktijk
Door te werken met de mini-plant kunnen leerlingen theorie en praktijk met elkaar verbinden. Leren krijgt op deze manier meer betekenis. Ze ervaren met de mini-plant in het klein hoe een echte fabriek werkt. Dat geeft meer inhoud aan het leerproces van leerlingen dan lezen over procestechniek of een filmpje hierover zien. Dit is een belangrijk uitgangspunt van het Jenaplanonderwijs: leren in samenwerking met de omgeving, in een echte situatie. Wat je leert, doet ertoe.
Samenwerking zwart op wit
De gebruikersovereenkomst is ondertekend door Samantha Larik namens Gilde Opleidingen en locatiedirecteur Noud Theunissen van BC Broekhin Jenaplan. Techniekdocent Jo Hamers heeft de aanwezige gasten uitleg gegeven over de werking van de mini-plant. Jongeren leren over regeltechnieken en worden hierbij ondersteund door oud-medewerkers van Rockwool. De totstandkoming van de mini-plant wordt onder andere ondersteund door de Provincie, PML (Procestechniek en Maintenance Limburg) en Rockwool.
Les door ervaringsdeskundigen
Mensen van Engie hebben ervoor gezorgd dat de mini-plant gebruiksklaar is gemaakt, oud-medewerkers van Rockwool geven wekelijks les rondom de mini-plant en laten jongeren kennis maken met de regeltechnieken. Leerlingen krijgen les van medewerkers van Thielco in school en ze gaan naar Thielco om daar in de praktijk te oefenen. Samen willen de bedrijven leerlingen voorbereiden op een baan in de procestechniek.
Meer levensecht onderwijs
De nieuwe locatie van de school in Reuver, de oude Gresfabriek, ligt praktisch om de hoek bij Thielco. Eenmaal in de Gresfabriek, na de zomer van 2019, wilt BC Broekhin Jenaplan nog meer gebruik gaan maken van bedrijven en instanties in de omgeving om leerlingen levensecht onderwijs te kunnen aanbieden.
Laagdrempelig onderwijs
Het overkoepelende scholenbestuur Stichting Onderwijs Midden-Limburg ambieert een contextrijke leeromgeving voor leerlingen, zodat jongeren een goed beeld krijgen van een bepaalde vervolgstudie of specifiek beroep. De mini-plant in de school is een laagdrempelige manier om kennis te maken met procestechniek, waar nu en in de toekomst een schreeuwend tekort is aan vakmensen.