1.9 C
De Bilt

Oogstwerkzaamheden in bossen van Roerdalen

Roerdalen – Vanaf 17 augustus 2020 tot uiterlijk 15 oktober 2020 voert de gemeente Roerdalen oogstwerkzaamheden uit in de gemeentelijke bossen op de Meinweg, in het buitengebied van Herkenbosch (De Pijp). Deze oogstwerkzaamheden zijn het begin van het herstelwerk in het bos dat tijdens de grote natuurbrand in april is verbrand. Het herstel van deze bossen zal enkele jaren in beslag nemen. De gemeente werkt hierin samen met Staatsbosbeheer en andere betrokkenen bij het Nationaal Park de Meinweg.

Natuurbrand

De grote natuurbrand heeft ca 15 ha gemeentelijk bosbezit zwaar beschadigd. Veel bomen zijn direct verbrand of hebben hun blad / naalden afgelopen maanden laten vallen. De praktijk leert dat deze bomen dood gaan. De opgave is om de komende jaren te werken aan het herstel van het bos. In een deel van het bos zullen vanzelf nieuwe bomen gaan groeien, in andere delen zullen jonge bomen geplant moeten worden.

Grondbewerking voor groei nieuw bos

De natuurlijke verjonging in het verbrande bos kan versneld worden door het zand bloot te leggen. Nu is die nog bedekt door een dik pakket plantenresten. De zaden van bomen kiemen wel, maar de wortels vinden hier geen houvast en voedingsstoffen en de zaailingen redden het niet. Door grondbewerking toe te passen kunnen we de vestiging van grove den en eik versnellen. Een gedeelte van het bos wordt aangeplant met jonge boompjes, soms in kleinere groepen, maar ook in grotere blokken van voornamelijk loofhout.

Oogstwerkzaamheden noodzakelijk

Om in het najaar deze werkzaamheden op te kunnen starten is het noodzakelijk om nu de dode / doodgaande naaldbomen te oogsten. Loofbomen blijven zoveel mogelijk staan, deze hebben de brand vaak redelijk doorstaan. De werkzaamheden worden uitgevoerd met een oogstmachine die de bomen velt, ontdoet van zijtakken en de stam in stukken zaagt. Het hout wordt vervolgens verwerkt in duurzame toepassingen, zoals de bouw. Dit past ook in de visie van de gemeente Roerdalen waarin gewerkt wordt volgens de FSC richtlijnen voor duurzaam bosbeheer.

Zorgvuldig bosbeheer

Bij de uitvoering van bosbeheermaatregelen wordt daarnaast gewerkt volgens de Gedragscode zorgvuldig bosbeheer. Hierdoor worden bijvoorbeeld roofvogelnesten, spechten(nest) bomen, mierennesten, holen en zeldzame flora ontzien tijdens de oogstwerkzaamheden.

De uitvoering van de oogstwerkzaamheden wordt begeleid door Bosgroep Zuid Nederland. Voor informatie kunt u contact opnemen met de heer J. Arts, Bosgroep Zuid Nederland, tel. 040 2066360 of e-mail: j.arts@bosgroepen.nl.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio