9.5 C
De Bilt

Roermond lanceert nieuwe initiatieven ter versteviging cultuursector

De gemeente Roermond zet in op behoud én versteviging van de culturele infrastructuur in Roermond. Afgelopen maand introduceerden we al de Tweede steun- en herstelregeling waarmee culturele organisaties die door corona hard zijn geraakt, financiële steun kunnen aanvragen. Nu lanceren we ook de subsidieregeling Culturele Maakplaats Roermond en een nieuwe cultuurwebsite, bedoeld om de ontwikkeling van nieuwe culturele projecten in Roermond te stimuleren.

De gemeente Roermond heeft voor het behoud en versteviging van de lokale culturele infrastructuur middelen van het Rijk ontvangen. Hiermee kon in december 2021 de Tweede steun- en herstelregeling worden opengesteld. Naast deze regeling zet de gemeente nu ook in op verdere versteviging van de culturele infrastructuur, zodat ook na corona cultuurmakers en initiatieven de stad blijven verrijken. 

Maakplaats ondersteunt bij nieuwe culturele projecten 

De gemeente wil nieuwe culturele initiatieven stimuleren en ondersteunen. Daarom is Maakplaats geïnitieerd. Binnen Maakplaats helpen vijf lokale projectontwikkelaars bij de ontwikkeling van nieuwe culturele projecten, zodat die ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. 

Sinds 4 januari 2022 is hiervoor de subsidieregeling ‘Culturele Maakplaats Roermond 2022’ opengesteld. Hiermee kunnen cultuurmakers subsidie aanvragen voor hun nieuw te ontwikkelen project. Maakplaats beoordeelt de initiatieven en adviseert de gemeente hierover.

Maakplaats heeft ook een fysieke ontmoetingsplek bij The Movement, Slachthuisstraat 111. Hier kunnen cultuurmakers elkaar treffen en ideeën uitwisselen. 

Nieuwe website cultuurroermond.nl

Om er voor te zorgen dat alle inwoners en bezoekers het rijke culturele aanbod in de gemeente beter kunnen vinden, is een nieuwe website in het leven geroepen: www.cultuurroermond.nl. Op deze website zijn onder andere aanbieders, cultuuractiviteiten, verhalen en subsidieregelingen bij elkaar gebracht. Cultuurmakers, verenigingen en instellingen kunnen hun informatie hier onder de aandacht van het publiek brengen. Het is een plek waar ontmoeting, verbinding en samenwerking begint. 

Eerlijke kans voortbestaan sector

Wethouder Ferdinand Pleyte (Cultuur): “Cultuur is belangrijk voor de sociale cohesie. Zeker nu het culturele leven door corona al zo lang stil ligt, blijkt hoe belangrijk het is voor inwoners en bezoekers. Met deze nieuwe initiatieven willen we meer verbondenheid te krijgen tussen deelnemers aan cultuur en de culturele sector van de gemeente. We zorgen voor een noodzakelijke impuls en geven het voortbestaan en herstel van de sector een eerlijke kans.”

Aanvraag regelingen

Klik hier voor het aanvragen van de steunregelingen culturele sector Roermond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio