16.2 C
De Bilt

Roermondse peuters en kleuters maken zich klaar voor de peuter- en kleuter4daagse

In de week van de gezonde jeugd (12 juni t/m 16 juni) lopen de nodige kleine peutervoetjes mee aan de 4daagse in Roermond. En niet alleen in Roermond, maar landelijk wordt dit evenement uitgevoerd. In Limburg doen maar liefst 27 van de 31 gemeenten mee. Het wandelinitiatief werd in 2016 gelanceerd door Peuteropvang Heerlen in samenwerking met JOGG. Dit jaar wordt het niet alleen een Peuter4daagse, maar is er voor het eerst ook een Kleuter4daagse. Inmiddels heeft de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) de 4daagse opgepikt en maakt hier een landelijk evenement van.

Roermond

In Roermond is de animo enorm. In 2022 hebben maar liefst 761 peuters en 163 begeleiders van alle peuteropvang in Roermond meegewandeld. En dit jaar worden het er nog meer! Er maken zich zo’n 780 peuters klaar om weer gezellig mee te wandelen. Bij de kleuters doen 6 scholen mee met maar liefst 419 kleuters die de wandelschoenen aantrekken.

Basis voor ontwikkeling kind

Voldoende beweging is niet alleen belangrijk om een gezond gewicht te houden, maar vooral ook voor de brede ontwikkeling van het kind. Het verbetert zowel de lichamelijke groei, maar is ook belangrijk voor de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling.. Door de allerjongsten veel te laten bewegen, leren ze ook begrippen als hoog, laag, ver, dichtbij, ritme, evenwicht, afstand inschatten en samenwerken.

Jong geleerd, is oud gedaan. Wandelen is een laagdrempelige vorm van beweging die zeer geschikt is voor onze allerjongsten en hun ouders.

Wandelen past in dagelijks ritme

Doel van de Peuter- en Kleuter4daagse is dat tijdens de opvang- en schooltijd in deze themaweek minimaal 4 dagen met de kinderen gewandeld wordt in de directe omgeving. Zowel kinderen als hun begeleiders bewegen meer en ervaren hoe leuk en makkelijk het is om regelmatig te wandelen. Aan het einde van de week krijgen alle kinderen een welverdiende en echte KWBN-medaille. De kinderen krijgen het goede voorbeeld en leren op jonge leeftijd hoe wandelen in hun dagelijkse ritme past.

Goede initiatieven uitrollen

Met de JOGG-aanpak maken we in Limburg de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder. Daarnaast laat de Peuter- en Kleuter4daagse de kracht zien van de samenwerking tussen Limburgse JOGG-gemeenten en JOGG-regisseurs door goede initiatieven op te schalen. Deze Limburgse initiatieven zijn opgenomen in het landelijke aanbod van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en JOGG zodat nu alle Nederlandse gemeenten kunnen meedoen. Zie www.peuter4daagse.nl  en www.kleuter4daagse.nl

De Peuter4daagse is mede mogelijk gemaakt door Sportservice Roermond, Jogg Roermond, de KWBN, Huis voor de Sport Limburg, GGD Zuid-Limburg, Provincie Limburg, de deelnemende gemeenten, de kinderopvangkoepels en basisonderwijs.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio