12.2 C
De Bilt

Vervangen van asfalt en bestrating duurzaam uitgevoerd in Roosendaal

In de Bosstraat, Hoge Bergen en de Braak wordt de komende maanden het asfalt en de bestrating vervangen op een duurzame manier. Het is binnen de gemeente Roosendaal de eerste keer dat versleten asfaltverharding op een dergelijke manier duurzaam wordt vervangen. De werkzaamheden zijn onlangs gestart en de verwachting is dat dit in maart 2023 wordt afgerond.

Asfalt en bestrating vervangen op de duurzame manier

Duurzaamheid en klimaatadaptatie waren tijdens de voorbereidingen belangrijke onderwerpen die mee zijn genomen in de opdrachtverstrekking. En met succes, want zo wordt bij de asfaltproductie gebruikgemaakt van Groen Gas en rijden vrachtauto’s en andere machines op HVO100-brandstof. Beiden zorgen voor veel minder CO2-uitstoot tijdens de uitvoering van de werkzaamheden.

Bijzonder is ook dat de bovenste asfaltlaag voor 65 procent uit gerecycled materiaal bestaat en de betonmaterialen worden grotendeels zonder cement gemaakt. Dit is gunstig voor de CO2-uitstoot, want bij de productie van cement komt veel CO2 vrij.

Klimaatadaptatie door opvang regenwater

Onder de wegen van de Hoge Bergen en de Braak wordt het regenwater opgevangen in infiltratiezones die het regenwater langzaam in de bodem laten lopen. Deze zones worden gemaakt van het residu uit de verbranding van ingezameld restafval. Zo wordt afval weer een bouwstof. Ter versterking van de weg wordt een speciaal doek gebruikt die na de gebruiksduur weer als grondstof te gebruiken is.

Verder worden op 2 locaties in het werk zogenaamde wadi’s aangelegd. Een wadi is een laagte waarin het regenwater zich kan verzamelen en langzaam de bodem in kan zakken.
Het is de eerste keer dat in Roosendaal een project op deze manier wordt uitgevoerd en zeker niet de laatste keer.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio