20.7 C
De Bilt

Toekomstbehendig Bedrijvenpark Majoppeveld door tekenen Green Deal

Roosendaal – Vijf Brabantse partijen ondertekenen de Green Deal voor verduurzaming van bedrijvenpark Majoppeveld te Roosendaal. Er is gekozen voor een brede verduurzamingsaanpak, waarbij de focus ligt op het stimuleren van de duurzame energietransitie en de vergroening van het bedrijvenpark.

Majoppeveld

Ondernemers op Majoppeveld kunnen kansen benutten op het gebied van de energietransitie, circulaire economie, werkzekerheid, slimme mobiliteit en vergroening van hun perceel. De komende twee-en-halfjaar bieden de Ondernemersvereniging Majoppeveld, Gemeente Roosendaal, Waterschap Brabantse Delta en de Provincie activiteiten, experts en middelen aan om ondernemers hierbij te helpen. De aanpak van al deze duurzaamheidsdoelstellingen is op bestaande bedrijventerreinen in Brabant nog niet eerder op dit schaal- en detailniveau toegepast. Dit maakt dit project niet alleen interessant voor ondernemers, maar kan ook dienen als voorbeeldproject voor het aanjagen van duurzaamheidsdoelstellingen op andere bedrijventerreinen.

Aantrekkelijke individuele en collectieve investeringen

Zo kunnen ondernemers hulp verwachten bij het opwekken van duurzame energie of kunnen ze lokaal opgewekte energie rechtstreeks afnemen van hun buurman. Bedrijven die aanbod hebben van- of vraag hebben naar reststromen worden gematcht met andere bedrijven uit de regio. Bedrijven krijgen ondersteuning van professionals bij mobiliteitsvraagstukken of de vergroening van hun perceel.

Openbare ruimte De Meenten

Omdat er ook op collectief niveau maatregelen in deze richtingen worden genomen kan er echt massa worden gemaakt. Voorzitter van OV Majoppeveld Hans Verbraak; “De openbare ruimte van De Meeten en Driehoeksstraat krijgt bijvoorbeeld volgend jaar al de mogelijkheid om flink te verduurzamen in het groen. Ondernemers op heel Majoppeveld kunnen hun plannen ook in brengen en mogelijk ondersteuning en financiële middelen krijgen om hun plannen uit te voeren. Gezamenlijk kunnen we er voor zorgen dat het bedrijvenpark minder heet wordt in de zomer, wateroverlast bij stortbuien teruggedrongen wordt en een aantrekkelijkere uitstraling krijgt”.

Energie Handelsplatform

Ook heeft Majoppeveld geïnvesteerd in een eigen Energie Handelsplatform. Parkmanager OV Majoppeveld Wierckx “Op deze manier kunnen we alle bedrijven op Majoppeveld goedkoper dan welke andere aanbieder dan ook 100% duurzame stroom leveren. Omdat we zoveel mogelijk lokale opwekkers gebruiken (bedrijven op Majoppeveld en agrariërs van de ZLTO) blijft het geld ook nog eens in de regio. Zo sponsor je je buurman die heeft geïnvesteerd in zonnepanelen en gaan we gezamenlijk op weg naar een CO2 neutraal Majoppeveld. 

Gedurende de looptijd zullen er diverse projecten starten waarbij gebruik wordt gemaakt van programma´s en subsidieregelingen van bijvoorbeeld de Provincie en de EU.

Green Deal

Wethouders Inge Raaijmakers en Klaar Koenraad “In Roosendaal laat bedrijvenpark Majoppeveld een positieve ontwikkeling zien. Zij komen door samenwerking tussen bedrijfsleven en overheden tot een aanpak waarbij stimulering van duurzaamheid, op verschillende vlakken hand in hand gaan. De Green Deal is een initiatief van en voor ondernemers en leidt naar energiebesparing en duurzame energieopwekking. Daarnaast benut de Green Deal kansen op het gebied van klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulaire economie. Dit geeft een extra stimulans aan de inzet van de gemeente om Natuurstad te worden, klimaatadaptatief en energieneutraal te zijn. Met de verduurzaming van het bedrijvenpark Majoppeveld hopen we andere bedrijventerreinen in Roosendaal, in de regio en de rest van Nederland te inspireren”.

Roosendaal Natuurstad

Dit initiatief op Majoppeveld past overigens heel mooi in de ambitie van Roosendaal Natuurstad, waarbij we samen onze stad en dorpen groener, klimaatbestendig, schoner en duurzamer maken. We krijgen daarvoor meer groen, meer biodiversiteit, schonere lucht en water voor terug. Roosendaal wil op die manier een duurzame gemeente zijn, voor nu én voor de generaties na ons. Een groene, gezonde, en welvarende stad met omliggende dorpen voor iedereen die hier woont, werkt of op bezoek komt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio