22.4 C
De Bilt

Bezoek Canadese ambassade aan Bergen op Zoom en Steenbergen

Twee afgevaardigden van de Canadese ambassade brachten op vrijdag 1 september een bezoek aan de gemeenten Bergen op Zoom en Steenbergen. Tijdens dit bezoek, dat was ingestoken vanuit economisch oogpunt, werd nader ingegaan op de plantbased en biobased economie, die in deze regio sterk in ontwikkeling is.

In het Delta Agrifood Business-lab (DAB-lab) in Bergen op Zoom werden de afgevaardigden van de Canadese ambassade ontvangen door vertegenwoordigers van beide gemeenten en het DAB-lab.

Krachtige regio

Na een korte kennismaking startte het programma met een toelichting van wethouder Dominique Hopmans (gemeente Bergen op Zoom) op de plantbased economie in de regio:
“De plant neemt een belangrijke rol in op de economische agenda voor West-Brabant. We moeten de kracht van de plant erkennen, benutten en inzetten om de transities door te maken. In onze regio zijn we goed voorbereid op de nieuwe economie. Dat zie je aan de bedrijven die hier gevestigd zijn. Internationale samenwerking is hierbij van grote waarde.”

Canadese gasten

Kees Gommeren, wethouder gemeente Steenbergen en regionaal betrokken als bestuurlijke trekker van biobased en agrofood, bedankte de gasten van de Canadese ambassade voor hun komst. De banden met Canada zijn altijd heel hecht geweest. Hij gaf aan dat mede door de Canadese bevrijding onze regio in vrijheid heeft kunnen opbloeien tot de krachtige regio die het nu is. In West-Brabant ontwikkelt de plantbased regio zich, onder meer door de goede samenwerking, steeds verder. Bedrijven, onderwijsinstellingen, ondernemers en overheden weten elkaar steeds beter te vinden.

Bezoek Canadese ambassade
Bezoek Canadese ambassade – Foto: gemeente Steenbergen

Biobased en circulaire innovaties

Paul Konst, Clustermanager TNO, vertelde over de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Hier werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen aan de opschaling van biobased en circulaire innovaties. Tijdens de rondleiding door het DAB-lab gingen de aanwezigen in gesprek met een aantal ondernemers die gevestigd zijn in dit open innovatie- en expertisecentrum van bedrijfsleven en onderwijs op het gebied van plantbased agrifood. 

Bedrijfsbezoeken

‘s Middags trok het gezelschap naar het Agro & Food Cluster Nieuw Prinsenland. Ze werden ontvangen bij Rijk Zwaan, Inicio (onderdeel van Cosun) en het Cosun Innovation Center. Deze bedrijven werken dagelijks aan de ontwikkeling van plantbased en biobased producten en verspreiden deze wereldwijd. De groep kreeg bij Rijk Zwaan een kijkje in de wereld van de teelt op water.

Bij Inicio ontdekten ze meer over het testen en opschalen van nieuwe productieprocessen zoals de opschaling van de productie van plantaardige eiwitingrediënten. En in het Cosun innovation Center zagen ze hoe een team van experts werkt aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van food en non-food.

Inspirerende dag

Wethouder Gommeren laat namens de deelnemende partners weten: “We kijken terug op een inspirerende dag. Onze gasten waren onder de indruk van de stappen die we in onze regio al gezet hebben op het gebied van plant- en biobased economie, de ontwikkelingen en de samenwerking tussen de diverse partijen. We hebben kennis gedeeld en nieuwe contacten en verbindingen gelegd. Deze dag zet aan tot een vruchtbare, internationale samenwerking met Canada op het gebied van plant- en biobased economie, waarmee we onze internationale positie verstevigen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio