10.5 C
De Bilt

Burgemeester legt dwangsom op aan drugsdealer

Steenbergen Burgemeester Ruud van den Belt heeft een dwangsom van € 5.000 opgelegd aan een man die in juni vanuit zijn auto op de Markt in Steenbergen drugs dealde. Het is voor het eerst dat in de gemeente Steenbergen hiervoor een dwangsom wordt opgelegd. “We hopen dat dit ontmoedigend werkt.”

De burgemeester heeft via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) de mogelijkheid om een dwangsom op te leggen aan drugsdealers. Dit kan omdat een drugsdealer niet alleen een strafbaar feit pleegt, maar ook de openbare orde- en veiligheid verstoort.
Burgemeester Van den Belt: “We merken dat ook in onze gemeente het aantal meldingen van overlast door dealers toeneemt. De politie controleert daarom streng. Dat doen ze opvallend én onopvallend. Het dealen van drugs is illegaal en brengt veel ellende met zich mee. Zo zorgt het ook voor onveilige situaties voor omwonenden en passanten. Dat kunnen we niet tolereren.”

Waarschuwing voor de drugsdealer

Het is voor het eerst dat in de gemeente Steenbergen een dwangsom wordt opgelegd aan een drugsdealer. Deze manier van werken is door de gemeenten in politiedistrict De Markiezaten overgenomen van gemeenten op de Veluwe die hier positieve ervaringen mee hebben opgedaan.
De zogenaamde ‘last onder dwangsom’ die door burgemeester Van den Belt is opgelegd, moet gezien worden als een waarschuwing die moet voorkomen dat de drugsdealer opnieuw de mist in gaat. “De dwangsom, van in dit geval € 5.000 tot een maximum van € 20.000, gaan we pas innen als de dealer opnieuw betrapt wordt. We hopen dat dit ontmoedigend werkt.”

Extra maatregel in drugsaanpak

Het opleggen van een dwangsom is een extra bestuurlijke maatregel in de drugsaanpak. Het staat dus los van het strafrechtelijke traject dat door het Openbaar Ministerie wordt opgepakt. “Strafrechtelijke procedures lopen vaak lang. Door het opleggen van een dwangmiddel kunnen we sneller ingrijpen en hopelijk herhaling voorkomen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio