9.9 C
De Bilt

Kunstwerk voor prinses Paulina

Ossendrecht – Op 26 februari 1878 werd in Ossendrecht een bijzonder meisje geboren: Johanna Paulina Musters. Bij haar geboorte was ze 30 cm lang en ze is haar hele leven klein gebleven. Bij haar dood in 1895 was zijn 61 cm. Ze wordt door het Guinness Book of World Records erkend als de kleinste vrouw die ooit geleefd heeft. Later werd ze prinses Paulina genoemd

Kermisattractie

Tijdens haar leven trad zij op als kermisattractie en de arme familie werd hierdoor rijk. Samen met haar zwager en impresario Sjef Verschueren reisde ze onder de naam ‘Prinses Paulina’ eerst door Europa en later zelfs naar Amerika. Hier is ze uiteindelijk overleden.

Helaas is er niet zoveel van haar bewaard gebleven, maar in het Streekheemmuseum Den Aanwas in Ossendrecht zijn nog wel enkele relieken van haar te bezichtigen. (https://www.hkk-zuidkwartier.nl/?page_id=1224). Op deze website treft u ook diverse foto’s van haar aan (https://www.hkk-zuidkwartier.nl/).

Kunstwerk

In Ossendrecht zal op donderdag 5 juli een kunstwerk onthuld worden ter ere van ‘Prinses Paulina’. We nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. We verzamelen om 10.00 uur in MFC De Drieschaar, De Ploeg 11 te Ossendrecht.

In MFC De Drieschaar zult u ontvangen worden met een kopje koffie/thee. Daarna zal door oud wethouder Martin Groffen toelichting gegeven worden op de totstandkoming van het kunstwerk. Vanuit de Heemkundekring zal vervolgens uitleg gegeven worden op het leven van ‘Prinses Paulina’. Ook de kunstenaar, Hans Hermes, zal kort iets vertellen over het kunstwerk. Daarna lopen we gezamenlijk naar de locatie van het kunstwerk, het grasveld naast verpleeghuis en woonzorgcentrum Mariahove (Gert Mullerplein 1), waar het kunstwerk onthuld zal worden.

Prinses Paulina

Nu er permanent een herinnering in de openbare ruimte aan ‘Prinses Paulina’ komt, is er door een lokale tekenaar ook een stripverhaal over haar leven gemaakt. Leerlingen van de basisscholen in onze gemeente zullen allemaal een dergelijk boekje ontvangen. Op deze manier houden we het verhaal over dit bijzondere meisje in stand.

In 2012 schreef Mark Traa overigens een boek gebaseerd op het leven van ‘Prinses Paulina’. Hierin wordt ook de keerzijde van de roem belicht: tentoongesteld worden als een levende pop en het gebruik/misbruik van alcohol.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio