14.8 C
De Bilt
donderdag, 21 september 2023

Nationale Dodenherdenking op 4 mei in Welberg, Dinteloord en Steenbergen

Ter gelegenheid van de Nationale Dodenherdenking op donderdag 4 mei worden er in de gemeente Steenbergen drie ceremonies gehouden. Traditiegetrouw gebeurt dit in de kernen Welberg, Dinteloord en Steenbergen. Iedereen is welkom om de herdenkingen bij te wonen en hier indien mogelijk actief aan deel te nemen.

Tijdens de Nationale Herdenking worden alle burgers en militairen herdacht, die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord; zowel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de koloniale oorlog in Indonesië, als in oorlogssituaties en bij vredesoperaties daarna.

Toekomstbestendige herdenking

Met het jaarthema “Leven met oorlog” vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aandacht voor de impact van oorlog op onze samenleving en hoe herinneringen zich ontwikkelen naar volgende generaties. En wat dit betekent voor onze opvattingen over vrijheid en onvrijheid. Vanuit dezelfde gedachte wordt binnen de gemeente Steenbergen, in samenwerking met alle organisatoren van lokale herdenkingsactiviteiten, gewerkt aan het toekomstbestendig maken van herdenken. 

Welberg

Op donderdag 4 mei a.s. bijt de Stichting Bevrijdingsmonument Welberg om 19.00 uur het spits af met een herdenkingsbijeenkomst bij bevrijdingsmonument De Klok, aan de Canadezenweg. Alle belangstellenden worden in de gelegenheid gesteld om bloemen te leggen en de klok te luiden, die weer tegelijkertijd wordt geluid met de “Liberty Bell” in Edmonton, Canada. De gemeente Steenbergen wordt vertegenwoordigd door wethouder Nadir Baali.

Dinteloord

De Oranjevereniging Dinteloord verzorgt zoals gebruikelijk de Dodenherdenking op het Raadhuisplein, waar iedereen vanaf 19.30 uur welkom is. Aan de plechtigheid verlenen onder meer leerlingen van de drie Dinteloordse basisscholen en harmonie Volharding Dinteloord hun medewerking. Om 20.00 uur wordt, zoals in heel ons land, twee minuten stilte in acht genomen, waarna het Wilhelmus zal klinken. Wethouder Esther Prent is in Dinteloord als vertegenwoordiger van het gemeentebestuur aanwezig. Ook bij deze herdenking is het voor iedereen dit dat wil mogelijk om een krans of bloemen te leggen bij het bevrijdingsmonument.

Steenbergen

De herdenkingsceremonie in Steenbergen begint met een stille tocht van de Markt naar het Kerkplein, waar het programma om 19.50 uur begint. Na de twee minuten stilte en het Wilhelmus, houdt burgemeester Ruud van den Belt hier zijn toespraak. De Steenbergse harmonieën Amicitia en Volharding nemen gezamenlijk de muzikale omlijsting voor hun rekening. Leerlingen uit groep 8 van basisschool Maria Regina dragen een gedicht voor. Aansluitend kunnen organisaties en particulieren hun eigen kransen of bloemen leggen bij het bevrijdingsmonument op het Kerkplein. Organisaties kunnen zich hiervoor officieel aanmelden  tot uiterlijk 2 mei via kabinet@gemeente-steenbergen.nl of (0167) 543488.

Vlaggen met nationale driekleur

Uit eerbied en respect voor alle oorlogsslachtoffers roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei iedereen op om op 4 mei de gehele dag de Nederlandse vlag (zonder wimpel) halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). Op 5 mei is het Bevrijdingsdag en mag de nationale driekleur, ook weer zonder wimpel, heel de dag in top worden gehangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio