28.6 C
De Bilt

Nederlands record: 600 keer bloedplasma gedoneerd

Binnenland – Floris Langendam (68) uit het Zeeuwse Poortvliet heeft woensdag in Rotterdam voor de zeshonderdste keer bloedplasma gedoneerd. Hiermee vestigt hij voor Nederland een record.

Floris heeft talloze levens gered

Sanquin, als verantwoordelijke voor de bloedvoorziening, is trots op hem. Daphne Thijssen, directeur Bloedbank: “Hij heeft inmiddels talloze mensen het leven gered en is van plan dat zo lang als mogelijk te blijven doen.” De heer Langendam is al heel lang een trouwe donor. “Wij schatten dat hij inmiddels al 50 jaar bloedplasma doneert. En dat doet hij trouw iedere twee weken”, zo laat een woordvoerder van Sanquin weten.

Bloedplasma en bloed donoren

Vorig jaar hebben ruim 330.000 Nederlanders ongeveer 721.000 bloeddonaties gedaan. Tezamen redden zij het leven van 20.000 patiënten per jaar. Woordvoerdster van Sanquin, mevrouw Laeijendecker: “Mensen kunnen per jaar 26 keer bloedplasma doneren. Wij halen dan alleen het plasma uit het bloed en niet de rode bloedcellen. Het doneren van bloed zelf kan maar 5 keer per jaar, omdat het opbouwen van het ijzergehalte in het bloed gewoon langer duurt.” Zij roept graag mensen op om zich ook te melden om bloed of bloedplasma te doneren. “Het is nog steeds hard nodig en je kunt er heel veel mee betekenen voor anderen. Neem gerust een kijkje op onze website www.sanquin.nl of bel ons als je vragen hebt”, zo besluit zij.

Sanquin zorgt voor bloedvoorziening

Sanquin zorgt op not-for-profit basis voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten en plasmageneesmiddelen voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen en behandelaren te adviseren.​

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio