-2.1 C
De Bilt

Nieuwe afspraken huurwoningen gemeente Steenbergen

Steenbergen – Iedereen verdient een woning. Ook mensen met een laag inkomen verdienen huurwoningen. Speciaal voor deze doelgroep heeft de gemeente Steenbergen maandag een overeenkomst ondertekent. In deze overeenkomst staan afspraken tussen huurdersvereniging Steeds rianter Wonen, huurdersvereniging Fijn wonen, Woningstichting Stadlander, woningstichting Woonkwartier en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Steenbergen.

De afspraken gelden van 2021 tot en met 2024 en gaan over het wonen in de gemeente Steenbergen. De Woningwet 2015 is de basis van deze afspraken.

Beschikbaar, betaalbaar, maar ook duurzame huurwoningen

De afspraken die gemaakt zijn tussen de partijen gaan onder andere over beschikbaarheid (aantal woningen en de toewijzing bij nieuwe verhuur), betaalbaarheid (huurprijs en gemeentelijke lasten), de kwaliteit en duurzaamheid van woningen. Het is belangrijk dat er voldoende betaalbare sociale huurwoningen zijn, maar dat deze ook voldoen aan allerlei duurzaamheidseisen. Zo is er bijvoorbeeld afgesproken dat de gemeente de Transitievisie Warmte opstelt in 2021 er daarna samen met huurdersverenigingen, corporaties en gemeente afspraken worden gemaakt om 9% te besparen op energiegebruik in 2030. Corporaties blijven aanbieden dat er zonnepanelen op daken worden gelegd.

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen

In de afspraken staat ook dat er alles aangedaan wordt om mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. Dit kan bijvoorbeeld door nieuwe woonvormen waarbij mensen wel zelfstandig wonen maar de zorg dichtbij aanwezig is. Daarnaast wordt een onderzoek gestart naar de mogelijkheden tot het bouwen van Flexwoningen in de sociale huursector.

Verder

Ook staat in de afspraken beschreven hoe er de komende jaren wordt samengewerkt en welke doelen er aan het einde van het contract behaald moeten zijn. Dit is verder uitgewerkt in zogenoemde jaarschijven. Hierin staat per jaar welke concrete acties en activiteiten er gepland staan. Er is een jaarschijf voor het woningbezit van Woonkwartier en één voor het woningbezit van Stadlander.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio