16.4 C
De Bilt

NK Tegelwippen 2023 in Steenbergen: dé competitie waarbij groen altijd wint

Tot en met 31 oktober 2023 gaat de gemeente Steenbergen de strijd aan met ruim 150 andere gemeenten om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen. Want met het verwijderen van tegels maken we ruimte voor bloemen, planten en bomen. Dit zorgt niet alleen voor meer biodiversiteit, maar ook voor verkoeling op warme dagen en een betere afwatering bij hevige regenval.

Hoe werkt het?

De gemeente Steenbergen gaat voor goud! De gouden schep welteverstaan, want dat is wat de winnaar van het NK tegelwippen wint. Daarom worden alle inwoners van de gemeente Steenbergen gevraagd een of meerdere stenen uit de tuin te halen en te vervangen door groen. Inwoners kunnen gewipte tegels doorgeven via de website: https://www.nk-tegelwippen.nl/meedoen/. Daarna worden de gewipte tegels automatisch opgeteld bij het totale aantal van de gemeente Steenbergen. Inwoners die een foto meesturen, maken kans op de prestigieuze titel ‘Wipper van de Maand’, waar verschillende mooie prijzen aan zijn gekoppeld.

Tegeltaxi Steenbergen

Tegels die gewipt zijn, kunnen inwoners elders hergebruiken of naar de milieustraat brengen. Om de tegelwippers te ondersteunen, rijdt op twee datums de Tegeltaxi naar de verschillende kernen van de gemeente Steenbergen. Deze gratis ophaalservice haalt de tegels op bij inwoners thuis. De Tegeltaxi rijdt op maandag 15 mei en dinsdag 30 mei. Inwoners moeten de tegels uiterlijk op de woensdag voor de ophaaldag aanmelden via duurzaam@gemeente-steenbergen.nl onder vermelding van naam, adres, aantal tegels en foto’s van de situatie voor en na het eruit halen van de tegel. Op de dag voor de ophaaldag moeten de tegels klaarliggen op een plek waar een kleine vrachtwagen ze in kan laden. De datums zijn als volgt:

  • Tegeltaxi maandag 15 mei 2023: aanmelden uiterlijk woensdag 10 mei 2023, tegels klaarleggen op zondag 14 mei 2023
  • Tegeltaxi dinsdag 30 mei 2023: aanmelden uiterlijk woensdag 24 mei 2023, tegels klaarleggen op maandag 29 mei 2023

Tegel eruit, plantje erin

In 2021 al een succes en daarom nu herhaald: ‘Tegel eruit, plantje erin’. Iedere inwoner mag één stoeptegel of klinker inleveren in ruil voor een gratis plant. Dat kan op:

  • Woensdag 10 mei tussen 13.00 uur tot 16.00 uur op de Markt in Steenbergen
  • Donderdag 11 mei tussen 9.00 uur tot 12.00 uur op het Raadshuisplein in Dinteloord

Inwoners die een tegel inleveren ontvangen niet alleen een plant. Zij maken ook kans op een gratis groen tuinontwerp van Go Green Hoveniers. Go Green Hoveniers is gevestigd in Steenbergen en gespecialiseerd in het ontwerpen en realiseren van duurzame tuinen.

Op naar een groenere gemeente

Wethouder Maurice Remery is blij met deze acties:“Wij willen als gemeente het goede voorbeeld geven en wippen op een aantal openbare plekken in de gemeente zoveel mogelijk tegels.Ik ben trots op de vele initiatieven die bijdragen aan een groenere gemeente. Deze actie lijkt klein, maar samen met de andere 150 gemeenten maken we een groot verschil. Ik roep iedereen op mee te doen. Al is het maar één steen uit de tuin, alle beetjes helpen!

Inwoners, ondernemers of maatschappelijke organisaties die hun verhaal willen delen, kunnen contact opnemen via duurzaam@gemeente-steenbergen.nl. Samen werken we aan een groenere en duurzamere gemeente!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio