11.8 C
De Bilt

Om mensen met hartstilstand sneller te helpen, AED in elke buurt!

Steenbergen – Om mensen met een hartstilstand sneller te kunnen helpen, zijn de Hartstichting en Philips een landelijke campagne gestart. Via de website www.buurtaed.nl kunnen inwoners een actie opzetten om geld in te zamelen voor een AED voor hun eigen straat of buurt. De gemeente Steenbergen draagt deze campagne een warm hart toe en steunt de eerste 20 initiatieven van inwoners met een bedrag van 250 euro.  

De kans op overleven bij een hartstilstand is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is. “Onze gemeente is uitgestrekt en heeft veel buitengebied” aldus wethouder Krook van Volksgezondheid. “Een AED kan letterlijk van levensbelang zijn, daarom willen we hier als gemeente heel graag in bijdragen.”

Hoe werkt de actie?

Inwoners kunnen via www.buurtaed.nl een actie starten en buren en andere mensen in hun omgeving vragen of ze een bedrag willen doneren om een AED te kunnen kopen. Deze  wordt dan buiten opgehangen. De AED kost 2475 euro. Philips sponsort de eerste 976 euro en de gemeente legt de laatste 250 euro bij. Inwoners die een actie gestart zijn op www.buurtaed.nl kunnen via info@gemeente-steenbergen.nl een beroep doen op de bijdrage van de gemeente. Vermeld in de titel van de mail ‘BuurtAED’. Op twee plekken in de gemeente Steenbergen zijn inwoners al een actie gestart voor een buurt-AED. Er is daarnaast al één actie waarbij het geld voor de aanschaf van de AED al is opgehaald. De initiatiefnemers van deze acties krijgen alsnog de bijdrage van 250 euro van de gemeente.

Cruciale 6 minuten

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Een AED is een apparaat dat het hartritme weer kan herstellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio