11.5 C
De Bilt
dinsdag, 28 juni 2022

Plein3 biedt jongeren nieuw perspectief

West-Brabant – ‘Plein3’ heet de nieuwe aanpak voor jongeren in de regio West-Brabant die veel extra hulp nodig hebben. Zij krijgen een integraal dagprogramma met onderwijs, zorg en toeleiding naar werk. Het project duurt twee jaar en er kunnen 50 jongeren tussen de 12 en 18 jaar aan meedoen. Onderwijsorganisatie Koraal, Regionaal Samenwerkingsverband Breda (RSV) en Roos VO werken hierin samen met 17 gemeenten in de jeugdzorgregio’s West Brabant Oost en West. Afgelopen vrijdag 19 november hebben deze partijen hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Innovatieve pilot

In 2018 dreigde door faillissement van Juzt de jeugdhulp in regio West-Brabant voor een groep jongeren weg te vallen. De kans bestond dat deze kwetsbare jongeren ook uit beeld zouden raken bij het onderwijs. Om dit te voorkomen en vanuit de maatschappelijke verantwoordelijkheid is Koraal samen met de samenwerkingsverbanden (RSV Breda en SWV Roos VO) en de jeugdzorgregio’s van West-Brabant aan de slag gegaan. Zo is Plein3 als innovatieve pilot gestart en heeft Koraalschool Warandecollege in Oosterhout een grote verandering ondergaan.

Toekomstperspectief

De doelgroep bestaat uit jongeren met ernstige gedragsproblemen en fors schoolverzuim. In groepjes van 4-5 werken zij aan een dagprogramma met onderwijs, zorg en arbeidstoeleiding. Koert van der Linden, schoolleider van Plein3: “Met onze intensieve begeleiding bieden wij jongeren met ernstige gedragsproblematiek en schoolverzuim nieuw perspectief. Dat doen we met trajecten op maat en individuele coaching. Daarbij helpen wij de jongeren op weg terug naar school, een vervolgopleiding of een baan.

Alles is erop gericht om jongeren goede keuzes te laten maken voor hun verdere leven zodat ze weer een goed toekomstperspectief krijgen”. Belangrijke kenmerken in de Plein3 aanpak zijn: eerst een relatie opbouwen met de jongeren, hun eigenaarschap stimuleren en een goede ondersteuning bieden van het eigen netwerk van de jongeren.

Unieke aanpak Plein3

Marianne de Bie, wethouder Jeugdzorg Breda namens de gemeenten: “Dit is een unieke aanpak in West-Brabant. Koraal heeft, samen met het onderwijs en met onze steun, het Warandecollege omgevormd tot deze voorziening. Een prachtig voorbeeld hoe jeugdhulp en onderwijs samen echt jongeren op de rit kan zetten en houden door hen de tools te geven om zelf hun toekomst vorm te geven. Als gemeenten in West-Brabant gaan we daarom na de pilotfase vol door met Plein3”.

Ervaringen

Liam, 17 jaar: “Na ruim 1,5 jaar thuiszitten kwam Plein3 op mijn pad, die hebben mij geholpen om het nut weer in te zien te werken aan mijn toekomst. Ik volg nu volledig mijn programma en werk in de weekenden bij de Jumbo.”

Jayden, 16 jaar: “Ik ben verwijderd van mijn vorige school omdat ik regelmatig agressief was en ze zeiden dat ik niet in een groep kon functioneren. Bij Plein3 luisteren ze naar mij en helpen ze mij echt hoe ik het anders kan doen.” 

Samenwerkingsverband Breda: “Omar kon nergens anders meer terecht en was eigenlijk al opgegeven voor onderwijs. Omar en zijn moeder waren heel moeilijk te motiveren om überhaupt een school nog een kans te geven. Er lag ook een duidelijke behandelvraag wat betreft gedrag. Het feit dat hij bij Plein3 weer naar school kan is een enorme winst”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio