18.3 C
De Bilt
donderdag, 11 augustus 2022

Saluutbatterij Steenbergen opent de Open Monumenten Dagen.

Steenbergen – Op zaterdag 11 september zal de SaluutBatterij Steenbergen (in oprichting) de Open Monumentendagen met een kanonschot kracht bij zetten.Dat is voor het eerst, en dus een heuglijk feit!

Saluutbatterij Steenbergen


Het kanonschot zal om 12:00u worden afgevuurd op de fietsroute tussen Kruisland en Oud Gastel. De Saluutbatterij Steenbergen is in oprichting en leent nu uitrusting van de Borgery Berghen opden Zoom. Doel is een eigen identiteit te ontwikkelen om festiviteiten die met het Vestingverleden van Steenbergen te maken hebben met beeld, geluid en verhalen te versterken. Dus niet “alleen maar” een kanonschot, maar ook door gekleed in historische kleding op te treden als soldaten of milities die de vestingwerken bemanden.

Door te vertellen over Vestingwerken die belangrijk waren voor de verdediging van Steenbergen. Daaronder vallen verdedigingswallen, wachtposten, uitkijkposten, sluizen en batterij-opstellingen en forten die deel uitmaken van de Zuid-Hollandse waterlinie. In de gemeente kennen we er een aantal zoals b.v. de Blauwe Sluis, de Inundatiesluis, de Elders Redoute en natuurlijk het Fort Henricus.

Nog leden nodig

Ná het kanonschot op de fietsroute vertellen we dus ook wie we zijn, wat we doen en wat de
toekomstplannen zijn. We beantwoorden vragen en leggen uit.
We zoeken nog versterking, zoals een lader / kruitmeester, nog historische kleren, een vaandel en een
tamboer. Ook marketentsters kunnen zich aanmelden. In het jubileumjaar 2022 willen we in het
Vestingweekend zelfstandig in de gemeente Steenbergen kunnen knallen!
Dus kom langs, stel je vragen, hoor het kanonschot (met je vingers in je oren voor de veiligheid) en
meldt je aan!

Informatie bij Attie Pot, (0167-850352).

1 REACTIE

  1. Zuid-Hollandse Waterlinie? Wat is dat nu weer? Er heeft nooit een linie met die naam bestaan en al helemaal niet in deze omgeving. De genoemde verdedigingswerken maakten deel uit van de linie Bergen op Zoom – Steenbergen (ten onrechte ook wel de West-Brabantse Waterlinie genoemd)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio