9.6 C
De Bilt

Schansen tot leven gewekt vesting van Steenbergen

Rondom de vesting Steenbergen lag een reeks kleinere versterkingen die moesten voorkomen dat een vijand te dicht bij de stad kon komen. Als er een aanval dreigde werd de omgeving van de stad onder water gezet. Sommige plekken die boven het water uitstaken zoals een dijk, sluis of brug kregen zo’n versterking, ook wel schans genaamd. Al deze vestingwerken zijn inmiddels verdwenen. In het kader van het project Landschappen van Allure heeft gemeente Steenbergen op een aantal plekken panelen geplaatst, die deze schansen weer tot leven wekken. Bijna letterlijk want tekenaar Steven Bouwens heeft de schansen afgebeeld op een transparante plaat, alsof ze nog in het landschap staan, inclusief verdedigers én vijanden.

Wethouders op bezoek bij nieuwe panelen die schansen tot leven wekken

Wethouders Esther Prent en Wilma Baartmans bezochten de panelen die dinsdag 6 oktober zijn geplaatst. Wethouder Baartmans: ‘Ik vind het belangrijk dat er weer een stuk erfgoed zichtbaar is gemaakt op deze manier.’ Wethouder Prent vult aan: ‘ik hoop dat voorbijgangers langs deze fietsroute zich weer even terug kunnen wanen in de tijd.’

Schansen
wethouders Prent (toerisme) en Baartmans (erfgoed) bij het paneel aan de Westlandse Langeweg.

De panelen staan vanaf dinsdag 6 oktober langs de routes van de fietsknooppunten op de volgende plekken rondom de kern van Steenbergen:

  • Liniewal achter basisschool Maria Regina
  • Westlandse Langeweg (vlakbij de Ligne)
  • Hoek Witte Ruiterweg en Halsterseweg
  • Canadezenweg (Welberg)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio