12.3 C
De Bilt
dinsdag, 24 mei 2022

Scholenproject gemeenteraad van Steenbergen weer van start

Steenbergen – Vanaf woensdag 16 januari gaat het scholenproject van de gemeenteraad van Steenbergen officieel van start. Op die datum wordt door de begeleidende (burger)raadsleden op de deelnemende scholen een startpresentatie gegeven. De presentatie is het startschot van het scholenproject 2019. Tijdens de presentatie wordt aan de leerlingen het thema van dit jaar bekend gemaakt en waar de leerlingen mee aan de slag zullen gaan. Tijdens de terugkomdagen presenteren de leerlingen hoe zij het thema uitgewerkt hebben. Vanaf 15 maart vinden de terugkomdagen plaats. Op vrijdag 10 mei staat de finale gepland.

Het scholenproject van Steenbergen

Het scholenproject is een initiatief van de gemeenteraad van Steenbergen om leerlingen in groep 7/8 van de basisschool kennis te laten maken met de gemeente, de gemeenteraad en hoe besluitvorming in elkaar zit. Per deelnemende school doen steeds groepjes van 3 leerlingen mee aan de terugkomdagen. Tijdens de terugkomdagen presenteren de leerlingen hun projecten en proberen zij door het voeren van een debat, onder leiding van de burgemeester, de andere scholen en de jury te overtuigen van hun ideeën. De leerlingen die deelnemen aan de debatten worden begeleid door (burger)raadsleden. Een onafhankelijk jury kiest per terugkomdag aan de hand van het debat de beste debater en het beste project. Het project van de school die de finale wint, wordt ook daadwerkelijk door de gemeente uitgevoerd. Hiervoor is een bedrag van € 2.500,- beschikbaar.

Raadsleden

De leerlingen die deelnemen aan de debatten worden begeleid door (burger)raadsleden. De raadsleden die de leerlingen begeleiden geven de startpresentatie. Tijdens de startpresentatie geven de raadsleden uitleg over wat een gemeente doet en waar een gemeenteraad over gaat. Ook wordt uitleg gegeven over wat het scholenproject precies is en wat de leerlingen kunnen verwachten.

De begeleidende raadsleden komen in februari nog een keer terug op school om in gesprek te gaan met de leerlingen over hoe het gaat met het uitwerken van het project en om tips te geven voor de eerste terugkomdag.

Thema

Sinds dit jaar wordt aan de leerlingen gevraagd om een oplossing te bedenken binnen een thema. De leerlingen worden gevraagd om een manier te verzinnen om jongeren meer te laten bewegen en hoe ze met hun aanpak zoveel mogelijk kinderen kunnen betrekken.

Planning

In maart en april vinden drie terugkomdagen plaats. De scholen die met hun project de terugkomdag winnen gaan door naar de finale.

Op vrijdag 15 maart is de eerste terugkomdag en vindt het debat plaats tussen de Maria Regina, de Groen van Prinsterer en de Zonneberg.

Op vrijdag 22 maart is de tweede terugkomdag met De Nieuwe Veste, de Pius-X en de Gummarusschool.

Op vrijdag 5 april is de derde en laatste terugkomdag met leerlingen van de Maria Regina, de Petrus en Paulusschool en de Gummarusschool.

De finale is op vrijdag 10 mei.

De Gummarusschool en de Maria Regina komen twee keer terug in de planning vanwege dat beide scholen twee groepen 8 hebben.

De terugkomdagen vinden plaats om 09:30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis van Steenbergen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio