11.4 C
De Bilt

Steenbergen: nieuwe impuls voor ‘stoere stad’

De stadskern van Steenbergen moet zich de komende jaren ontwikkelen tot een Vitale Vesting, een op de toekomst gerichte stad waar het fijn wonen, werken en ontmoeten is. Woningcorporatie Stadlander, zorginstelling tanteLouise en de gemeente Steenbergen nemen bij deze nieuwe impuls het voortouw. Om deze samenwerking te bekrachtigen ondertekenden de bestuurders van de drie partijen gisteren (maandag 14 maart) een afsprakenkader.

Rijke historie Steenbergen

Steenbergen kent een rijke historie. Al in de vroege Middeleeuwen was het door de gunstige ligging aan open water een bloeiende handelsplaats. Met een eigen vloot en met turf en zout als belangrijkste bronnen van inkomsten. Later was de vesting Steenbergen, door die strategische ligging, een belangrijke schakel in de beroemde Zuidwaterlinie.

Dat had ook een keerzijde. De stad werd meermaals belaagd en belegerd door vijandelijke troepen. Bittere armoede of watersnood joegen tal van bewoners op de vlucht. Maar wat bleef – door alle eeuwen heen – was dat ‘stoere stadje’ met zijn eigen dynamiek en een hardwerkende, veerkrachtige bevolking.

Stad nieuw leven inblazen

Het is vanuit die historische verankering dat Stadlander, tanteLouise en de gemeente Steenbergen – om te beginnen binnen de contouren van de oude vesting – de stad nieuw leven in blazen. Door de plannen in samenhang te ontwikkelen en zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Ieder vanuit de eigen opdracht of ambities, maar waar mogelijk met elkaar, waar nodig met anderen.

Tekening die de route aangeeft om van de stad Steenbergen een toekomstbestendige ‘Vitale Vesting’ te maken.- Afbeelding: gemeente Steenbergen

Breed palet

Om richting te geven aan de verregaande samenwerking ondertekenden gisteren (maandag 14 maart) bestuurder Ingeborg Roks van tanteLouise, bestuurder Marc van der Steen van Stadlander en wethouder Willy Knop van de gemeente Steenbergen een afsprakenkader. Daarin is een breed palet aan thema’s vastgelegd waarop samenwerking wordt gezocht: wonen, leefbaarheid, zorg, duurzaamheid, openbare ruimte, infrastructuur, mobiliteit en economie.

De grote uitdagingen

Die brede aanpak is nodig omdat de Steenbergse samenleving de komende decennia voor grote uitdagingen staat. Denk aan de klimaatagenda en de bijbehorende doelen op het gebied van duurzaamheid. Minstens zo actueel: de krapte op de woningmarkt. Maar ook de verdergaande vergrijzing met een groeiend aantal kwetsbare ouderen en een toenemende zorgvraag.

Geen snelle oplossingen

Dit is niet van de een op de andere dag op te lossen. Maar door elkaar te ondersteunen en te inspireren en door al die plannen zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen hopen Stadlander, tanteLouise en de gemeente Steenbergen het juiste klimaat te scheppen om van dat stoere stadje weer een Vitale Vesting te maken.

Concrete plannen

De eerste concrete plannen waar de samenwerkende partijen hun schouder onder zetten zijn onder meer het realiseren van nieuwe sociale huurwoningen in Couveringepark en Buiten de Veste, de herontwikkeling van sociale huurwoningen aan de Gummarusvelden en het Doktersdreefje en een onderzoek naar de mogelijkheden om te komen tot een nieuw, volwaardig gezondheidscentrum. Voor de zomer al introduceert tanteLouise in het hart van de stad een totaal nieuw zorgconcept met Dag en Doe-centrum en gezondheidspunt.

Alleen samen gaat het lukken

Dit doen Stadlander, tanteLouise en de gemeente zoals gezegd niet alleen; iedereen met een hart voor Steenbergen wordt uitgenodigd om mee te denken en een bijdrage te leveren. Om vanuit die rijke historie te bouwen aan een nieuwe, gouden toekomst. Met elkaar. Want dat is wat 750 jaar Steenbergse geschiedenis ons leert: de toekomst voorspel je niet, die maak je samen.

spot_img

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

Nieuws uit deze regio