15.1 C
De Bilt

Transitie Chinook transporthelikopter met belangrijke rol voor Woensdrecht

Woensdrecht – Het eerste toestel van de nieuwe Chinook transporthelikoptervloot werd op woensdag 14 april overgedragen aan de Koninklijke Luchtmacht voor ingebruikname. Logistiek Centrum Woensdrecht heeft afgelopen maanden hard gewerkt om de modificaties aan deze helikopters uit te voeren.

Eerste vloot vernieuwde Chinook helikopters

Na een grondige test- en vliegperiode werd de eerste van de vloot die vernieuwd worden overgedragen aan het Defensie Helikopter Commando op Gilze-Rijen. Met het overdragen van de eerste Chinook dit jaar krijgt de Koninklijke Luchtmacht stapsgewijs de beschikking over een moderne, toekomstbestendige transporthelikoptercapaciteit die voor (inter)nationale partners en samenwerkingsverbanden waar ook ter wereld kan worden ingezet.

Vervangen oude vloot

In 2015 besloot het kabinet de verouderde transporthelikoptervloot te vervangen en moderniseren. Op 13 januari 2021 kwamen de eerste twee nieuwe CH-47 MYII’s (D-472 en D-473) vanuit Baltimore (USA) aan in de haven van Antwerpen. Vanuit daar werden ze vervoerd naar Logistiek Centrum Woensdrecht, waar deze werd voorzien van een aantal specifieke Nederlandse modificaties.

Aanpakken op Logistiek Centrum Woensdrecht

Voordat de CH-47F MYII helikopters worden afgeleverd en ingevoerd binnen de systemen van de Koninklijke Luchtmacht, gaan heel wat voorbereidingen vooraf. Niet alleen het 980 en 981 squadron wat fysiek sleutelt aan de helikopter is hierbij betrokken. Maar ook Programma Management Chinook die regie voert over de instandhouding van dit wapensysteem. Andere defensieonderdelen hebben ook hun steentje bijgedragen. Vanaf de eerste aflevering in de haven van Antwerpen tot het vlieggereed opleveren aan de eindgebruiker zijn alle ketenspelers keihard aan het werk om de transitie succesvol te laten verlopen.

Voor de gehele Chinookketen dienen de volgende nieuwe kisten zich echter al weer aan en zal het hele spel zich nog meerdere malen herhalen totdat eind 2022 alle 15 nieuwe CH-47F MYII Chinooks op Nederlandse bodem zijn gearriveerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio