-2.1 C
De Bilt

Treetags om het belang van bomen duidelijk te maken

Hoogerheide – Met Treetags wil de gemeente Woensdrecht het belang van bomen benadrukken. Normaal gesproken hadden zij deze week samen met kinderen van de basisschool de Boomfeestdag gevierd. Helaas is dat vanwege corona verplaatst naar 10 november. Toch vinden de gemeente het belangrijk om het belang van bomen onder de aandacht te brengen.

Treetags

Om dit te doen, hebben zij 12 bomen in onze gemeente een ‘TreeTag’ gegeven. Dit is een duurzaam geproduceerde poster waarop informatie over de boom staat zoals de soort, maar ook hoeveel regen de boom opvangt of hoeveel schone zuurstof hij produceert. Wethouder Jeffrey van Agtmaal en een afvaardiging van de firma Pius Floris hingen de eerste posters op.

Wethouder Jeffrey van Agtmaal – Foto: gemeente Woensdrecht

Wethouder Jeffrey van Agtmaal

Waarom zijn bomen zo belangrijk? Wethouder Van Agtmaal: “Bomen zien er niet alleen mooi uit, maar bieden ook voedsel en een leefplek voor veel dieren. Zo leven er in een eikenboom meer liefst dan 400(!) insectensoorten die op hun beurt weer een voedselbron zijn voor vogels en andere dieren. Daarnaast produceren ze zuurstof, geven ze schaduw bij hitte, nemen ze water op bij regen, houden ze fijnstof vast én slaan ze CO2 op.”

Rol van bomen in het leefklimaat

De wethouder zegt verder: “Hun rol in het (leef)klimaat en de natuur is dus erg belangrijk. Daarnaast zorgen ze voor een mooie groene uitstraling van de omgeving. Tijd om een aantal van hen uit te lichten.” Ga op zoek naar een treetag bij jou in de buurt en leer meer over de boom! Op deze locaties kun je ze vinden:

Overzicht TreeTags in gemeente Woensdrecht

Groene Agenda 2021-2025

Bomen spelen een waardevolle rol in alle pijlers van onze Groene Agenda 2021-2025, namelijk bij biodiversiteit, duurzaamheid en klimaatbestendigheid. Het college wil in deze periode extra inzetten op educatie en de bewustwording hiervan. Voor de aanplant van nieuwe bomen in het openbaar gebied zijn er daarom richtlijnen opgesteld. Bescherming van bestaande bomen gebeurt aan de hand van waardevolle bomenlijsten. Deze zal de gemeente dit jaar nog gaan updaten. (Het door het college goedgekeurde concept van de Groene Agenda 2021-2025 staat op www.woensdrecht.nl/groeneagenda. Dit stuk zal in april ter beoordeling aan de gemeenteraad worden voorgelegd).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio