19.7 C
De Bilt
dinsdag, 28 juni 2022

Veerkrachtig Steenbergen blijft financieel sterk in coronajaar 2020

Steenbergen Veerkrachtig. Dat is wat de gemeente Steenbergen toonde in coronajaar 2020. Inwoners en ondernemers zetten samen hun schouders er onder. De gemeente kon dit al in april ondersteunen met een fonds van 1 miljoen euro. Ondertussen bleven de lasten voor de inwoners onverminderd laag. Uit de jaarrekening 2020 blijkt dan ook dat Steenbergen haar ‘huishoudboekje’ goed op orde heeft.

Veerkrachtig

“We zijn een financieel gezonde gemeente. In een crisisjaar zoals 2020 heb je daar echt profijt van”, zegt wethouder van financiën Koos Krook. Het miljoen dat de gemeenteraad in aanvulling op de landelijke steunmaatregelen beschikbaar stelde kon dan ook zonder problemen gefinancierd worden uit de algemene reserve. “Dat gaf ons de mogelijkheid om in te spelen op wat onze gemeenschap nodig had en het verschil te maken.”

Ambities

De gemeentelijke organisatie toonde zich ook van zijn meest flexibele kant. “Iedereen werkte natuurlijk zoveel mogelijk thuis, maar we deden er wel alles aan om in contact te blijven met de samenleving en collega’s. Ondertussen veranderden de coronamaatregelen continu en ging het gewone werk ook door.”
De ambities uit het raadsprogramma ‘Aan de slag’ raakten niet ondergesneeuwd door alle ontwikkelingen. “Sterker nog, ze zijn voor het grootste deel overeind gebleven. Zo kwamen er gebiedsvisies, werd er een lokaal sportakkoord ondertekend door twintig partijen, kwam er een visie energie en ruimte, implementatieplan voor de Omgevingswet en een gemeentelijk verkeers- en vervoerplan, werden er kadernota’s gemaakt voor leefbaarheid en kernen en maatschappelijk vastgoed en gingen de voorbereidingen voor het jubileumjaar 2022 gewoon door.”

Topprioriteit 

Het vervolgonderzoek naar de lokale heffingen dat ervoor moest zorgen dat de lasten voor de inwoners van Steenbergen zo laag mogelijk blijven, bleef een topprioriteit. “Samen met de gemeenteraad hebben we een intensief proces doorgelopen dat heeft gezorgd voor een nieuwe belastingverordening voor 2021. De aanpassingen in de rioolheffing zorgen ervoor dat de lasten voor de meeste inwoners zelfs zijn verlaagd. Dat komt in zo’n lastige tijd voor veel mensen natuurlijk goed uit.”

Positief resultaat

Steenbergen sluit de jaarrekening voor 2020 af met een positief resultaat. “Dat is mooi, maar dat betekent absoluut niet dat we stil blijven zitten. We blijven onszelf verbeteren. Bijvoorbeeld door stappen te zetten in een nog betere sturing op budgetten. Hierdoor blijven we ook in de toekomst voldoende speelruimte houden voor onvoorziene omstandigheden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio