8.6 C
De Bilt

Viering 78 jaar bevrijding in de gemeente Roosendaal

In het kader van de viering van de bevrijding van de stad en dorpen van de gemeente Roosendaal wordt een aantal activiteiten georganiseerd. Roosendaal en omgeving werd in de periode van 26 tot en met 30 oktober 1944 bevrijd. Het bevrijdingsconcert is inmiddels een jaarlijkse traditie geworden. Naast het bevrijdingsconcert zijn er dit jaar kransleggingen in de dorpen Wouw, Wouwse Plantage, Nispen, Heerle en Moerstraten, een bevrijdingsroute met militaire voertuigen en een herdenkingsceremonie bij het oorlogsmonument van The Polar Bears in Roosendaal.

Donderdag 27 oktober: Bevrijdingsconcert

Muziekvereniging Roosendaal presenteert op donderdag 27 oktober 2022 in schouwburg De Kring te Roosendaal “Zo klinkt vrijheid”. Het muzikale verhaal van drie generaties die ieder op hun eigen manier het verschil maken of hebben gemaakt. Deze avond is bijzonder voor jong en oud. Er is om 18.30 uur een voorstelling voor gezinnen en jongeren. Om 20.30 uur een voorstelling gericht op volwassenen met een speciaal welkom aan de veteranen en andere genodigden. Kaarten zijn te koop via de website van De Kring: www.dekringroosendaal. nl. De prijs van een kaartje is  € 3,75 (inclusief een consumptie).

uc?id=1EE7Sky8q3zELH684jufC fC54hqSoDr8
Beeld: gemeente Roosendaal

Vrijdag 28 oktober: Kranslegging in dorpen

Op deze dag zal burgemeester Han van Midden ’s-morgens in de dorpen van onze gemeente Wouw, Wouwse Plantage, Nispen, Heerle en Moerstraten een krans leggen bij de oorlogsmonumenten in deze plaatsen. In Roosendaal wordt de krans op zaterdag 29 oktober gelegd tijdens de ceremonie op het Kadeplein.

Zaterdag 29 oktober 2022: Bevrijdingsroute en herdenkingsceremonie

Vorig jaar organiseerde Stichting The Dutch Polar Bears voor het eerst een Bevrijdingsroute met meer dan 50 militaire voertuigen. Dezelfde dag nog werd er door het bestuur besloten dat dit een terugkerend evenement moest worden. Op zaterdag 29 oktober 2022 wordt daarom in samenwerking met de Gemeente Roosendaal de tweede editie georganiseerd met enkele nieuwe toevoegingen. The Dutch Polar Bears zullen dit jaar extra herkenbaar zijn in de stoet. De voorste wagens met bestuursleden zullen een eigen vlag met daarop het logo van The Dutch Polar Bears dragen.

Dit jaar mag de organisatie weer rekenen op meer dan 45 voertuigen en rond de 100 deelnemers. Naast de ondersteuning van de Gemeente Roosendaal helpen talloze vrijwilligers van allerlei organisaties mee. Dit jaar zullen er een aantal nieuwe elementen worden toegevoegd aan de route. Er zal gewerkt worden met tijdsblokken en een live locatie (te vinden via onze socials) zodat omstanders precies kunnen volgen waar de stoet zich bevindt.

Twee stopplekken om voertuigen te bekijken

Daarnaast zijn er twee stopplekken waar de stoet een langere tijd stilstaat en waar de voertuigen van dichtbij te bewonderen zijn. Dit is bij het oorlogsmonument Moerstraten en bij de Tolbergvijver in Roosendaal. Bij de Tolbergvijver zal ook de fly-by van de vliegtuigen plaatsvinden.

Oorlogsmonumenten

Bij alle oorlogsmonumenten in stad en dorpen zal een korte ceremonie plaatsvinden en aan het einde van de Bevrijdingsroute zal om 16.00 uur op het Kadeplein nabij de Polar Bear een uitgebreidere ceremonie plaatsvinden met toespraken van de burgemeester en de voorzitter van The Dutch Polar Bears, een bijdrage van de Norbertus-Gertrudis Mavo (deze school heeft de Polar Bear geadopteerd), muziek van een koperensemble van Muziekvereniging Roosendaal, het Taptoesignaal door Jim Wildhagen, kransleggingen en een gedicht van de stadsdichter Babette van Rijt- de Wijs.

De complete route van de Bevrijdingsroute en alle andere actuele informatie is terug te vinden op https://roosendaal.nl/herdenken-en-vieren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio