13.6 C
De Bilt

Voorrangsregeling woningen voor eigen inwoners Halderberge

Gemeente Halderberge gaat een huisvestingsverordening instellen waarmee eigen inwoners voorrang kunnen krijgen bij het vinden van woonruimte. Om eigen inwoners te helpen bij het vinden van een betaalbare woning, wil Halderberge sturen op de verdeling van woonruimten in de gemeente. Hiervoor is een schaarsteonderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek heeft woningschaarste in betaalbare woningen in Halderberge aangetoond. Het college en de gemeenteraad willen de mogelijkheden graag benutten en sturen op een goede verdeling van woningen voor eigen inwoners.

Wethouder Hans Wierikx: “Het college wil aan de slag met de aanbevelingen uit het schaarsteonderzoek door een huisvestingsverordening in te stellen voor het met voorrang toewijzen van sociale huurwoningen en betaalbare nieuwbouwkoopwoningen aan inwoners die in Halderberge willen blijven wonen of er naar terug willen keren. De gemeente maakt hiermee gebruik van de wettelijke mogelijkheden die er zijn om te sturen op de verdeling van betaalbare woonruimten aan eigen inwoners.”

Aanpak

De gemeente stelt eerst een ontwerp-huisvestingsverordening op. Deze wordt voor de toewijzing van sociale huurwoningen afgestemd met de woningcorporatie. Voor de toewijzing van betaalbare nieuwbouwkoop woningen wordt input gevraagd aan lokale ontwikkelaars over wat werkbaar is in de uitvoering. Hierna ligt de regeling ter inzage en kan iedereen de voorrangsregeling  inzien en hierop reageren. De huisvestingsverordening wordt na de periode van advies, afstemming en inspraak in het vierde kwartaal van dit jaar voorgelegd aan de gemeenteraad ter vaststelling.

Wettelijke mogelijkheden met voorrang toewijzen van woning

De Huisvestingswet 2014 bevat regels over de verdeling van woonruimten. De Huisvestingswet is per 1 januari 2024 gewijzigd. De wijziging biedt meer mogelijkheden aan gemeenten om bepaalde inkomensgroepen te helpen bij het vinden van een betaalbare woning. De huisvestingsverordening met voorrangsregeling richt zich op de toewijzing van sociale huurwoningen en nieuwbouw koopwoningen met een koopprijs van maximaal € 390.000 (prijspeil 2024).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio