11.8 C
De Bilt

Nieuwe vrijheidsboom op markt Oud Gastel

Oud Gastel – Donderdagochtend 31 maart plantten wethouders Thomas Melisse en Jan Mollen op de Markt in Oud Gastel een nieuwe herdenkingslinde. Dit gebeurde in het bijzijn van de heer Jan Peeters.

Vrijheidsboom

Met de nieuwe linde wordt de traditie van de vrijheidsboom in Oud Gastel voortgezet. De familie Peeters heeft een speciale band met de vrijheidsboom. In 1975 plantte Jan Peeters als 7-jarige een nieuwe boom, nadat de oude vrijheidsboom geveld was door een storm. Die oude linde was twee eeuwen eerder geplant door zijn voorvader Jan-Baptist Peters.

Quote wethouder Jan Mollen: “De boom is voor de inwoners van Oud Gastel een symbool van vrijheid. De vorige boom was helaas te ziek om een mooie toekomst te krijgen op het mooie plein na de herinrichting. Ik ben heel blij dat we een nieuwe linde kunnen planten op een prachtige plaats. Zo zorgen we ervoor dat vele generaties na ons nog kunnen genieten van deze prachtige boom.”

Quote wethouder Thomas Melisse: “De herinrichting van de Markt wordt prachtig. Naast de linde die we vandaag hebben geplant, komt er nog veel meer groen. Zo wordt de Markt in Oud Gastel het groenste dorpshart van de regio.”

Inrichting Markt

Verschillende betrokkenen dachten mee over de herinrichting van de Markt. Op het marktplein vervangen we de bestrating en plaatsen verschillende boomeilanden en bakken met bomen en planten. Het plein wordt een aangename plek om te verblijven. De nieuwe bomen zijn van een volwassen formaat en zorgen op warme zomerdagen voor de nodige schaduw. Behalve de herdenkingslinde planten we verschillende boomsoorten, die in het najaar een mooi palet aan herfstkleuren geven. De nieuwe linde is een winterlinde of een kleinbladige linde (Tilia cordata ‘Greenspire’ ) en bloeit in juni en juli.

Dorpspomp

Momenteel renoveren we ook de dorpspomp zodat deze straks weer water geeft. Daaromheen komt een waterspeelelement voor verkoeling op warme dagen. Met een groener plein en meer ruimte voor recreatie, hopen we dat bewoners de Markt vaker opzoeken voor ontspanning.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio