10.2 C
De Bilt

Wachtlijsten WMO in Bergen op Zoom weggewerkt

Eerder vroeg zowel het college als de gemeenteraad van Bergen op Zoom aandacht voor de wachtlijsten die bij de WMO waren ontstaan. Met succes zijn deze nu dankzij bureau Bender, de medewerkers van de gemeente en de vorige wethouder binnen 5 maanden weggewerkt. Het ging om een achterstand van 700 meldingen die o.a. betrekking hadden op begeleiding, dagbesteding, huishoudelijke hulp en vervoersvoorzieningen.

Blij dat wachtlijst is weggewerkt, maar niet tevreden vanwege wachtduur voor inwoners

Wethouder Joey van Aken is blij dat dat wachtlijst is weggewerkt. “We begrijpen natuurlijk maar al te goed hoe vervelend het voor inwoners is als ze zo lang moeten wachten op een antwoord op hun hulpvraag. Daarom ben ik blij dat de vorige wethouder Sociaal Domein – mede door een motie van de raad – heeft besloten deze achterstand weg te willen werken.”

WMO het zorgenkindje

De gemeente Bergen op Zoom kampte al enkele jaren met een toenemende wachtlijst van Wmo meldingen. Om ervoor te zorgen dat deze achterstand op korte termijn weggewerkt zou worden, schakelde de gemeente Bender in; één van de grootste WMO dienstverleners in Nederland met 200 professionals in dienst. Bender heeft de gemeente ontzorgd en de 700 meldingen overgenomen. Zij hebben de aanvragen telefonisch, schriftelijk of door middel van een huisbezoek kunnen afhandelen, met hulp van medewerkers van de gemeente. Nu, 5 maanden later, is de wachtlijst weggewerkt.

Wachtlijsten op meerdere manieren verkleinen en voorkomen

“We hebben geleerd van deze wachtlijsten middels een evaluatie en we hebben onze processen hierop ingericht. We zijn ook aan de slag gegaan met voorzieningen in het voorliggend veld waardoor onze inwoners makkelijker een maatwerkoplossing vinden in de buurt (zoals een wijkhuis of jongerenwerker) of in hun eigen sociale netwerk (familie, vrienden, verenigingen) in plaats van een beroep te doen op een WMO indicatie.” Bender heeft desgevraagd aangegeven dat het proces goed elkaar zit.

Algemeen

Hebben inwoners uit de gemeente hulp nodig op het gebied van zorg, welzijn (Wmo), wonen, vervoer, hulpmiddelen dan kan men een melding indienen via de website www.bergenopzoom.nl/zorg-en-ondersteuning

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio