12.4 C
De Bilt

Warm welkom voor Koningin Maxima in Hof van Nassau

Steenbergen – Het was een warm welkom voor Koningin Maxima vanmorgen in verpleeghuis Hof van Nassau. Tijdens haar bezoek heeft ze een rondleiding gehad door het nieuwe verpleeghuis. Burgemeester Van den Belt sprak uit dat woorden soms te kort schieten als we denken aan onze inwoners met dementie. Ook wethouder Krook (Zorg & Welzijn) sprak met Hare Majesteit over het leven met dementie, in vrijheid binnen het ultramoderne Hof van Nassau, maar ook binnen onze dementievriendelijke gemeente.

Hof van Nassau passende woonplek

In zijn toespraak gaf burgemeester Van den Belt aan dat woorden vaak te kort schieten als hij denkt aan mensen met dementie: “In de eerste stadia van de ziekte kunnen zij hun gevoelens nog uiten, maar later wordt dat steeds moeilijker, tot het uiteindelijk nauwelijks nog mogelijk is. Woorden schieten te kort voor de mensen en instellingen die zich met hart en ziel inzetten voor het verzorgen van de dementerenden en hen zo veel als mogelijk een passende woonplek bieden. En zo’n thuis is Hof van Nassau, als prachtig onderdeel van onze stad, een plek waar mensen zich vertrouwd voelen.  Een huis vol mogelijkheden en kansen op een goed en plezierig verlopende levensfase voor deze, veelal oudere inwoners.”

Dementievriendelijk Hof van Nassau

Op dit moment wonen er ruim 450 inwoners met dementie in onze gemeente. Naar verwachting stijgt dit aantal in 2030 tot bijna 650. We streven ernaar dat dementerenden zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in onze samenleving door ze begeleiding op maat te bieden. Dat sluit mooi aan bij wat de medewerkers van TanteLouise bewoners in het Hof van Nassau bieden.

Dementievriendelijke gemeente

Wij willen een dementievriendelijke gemeenschap zijn waarin dementerenden als het even kan gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan, de bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten. 

Veilige omgeving

Wethouder Koos Krook (Zorg & Welzijn): “Voor onze zorgbehoevende inwoners is Hof van Nassau een prachtige plek waar zij in een prettige en veilige omgeving kunnen wonen. Dankzij de realisatie van dit nieuwe verpleeghuis, kunnen we onze naam als dementievriendelijke gemeente eer aan doen.”

Samenwerken met partners

Sinds 2012 is er in onze gemeente een werkgroep dementievriendelijke gemeente actief. Deze werkgroep besteedt aandacht aan dementie, komt op voor de belangen van mensen met dementie en hun mantelzorgers en werkt aan bewustwording, taboedoorbreking en het vergroten van kennis over het onderwerp. In deze werkgroep werken we als gemeente samen met een aantal partners, onder andere Alzheimer West-Brabant, bibliotheek ’t Markiezaat, Dementienetwerk West-Brabant,  Adviesraad Sociaal Domein, de ouderenbonden, tanteLouise, Zorghoeve Kakelbont, Huis van morgen en WijZijn Traverse groep. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio