16 C
De Bilt
dinsdag, 28 juni 2022

Wijk-GGD’er in de gemeente Steenbergen

De gemeente Steenbergen gaat werken met een wijk-GGD’er. Dit is een hulpverlener die op zorgwekkende situaties afgaat. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een buurtgenoot met verward gedrag of iemand die zich steeds verder terugtrekt. Het kan iedereen overkomen dat hij/zij het even zelf niet redt als gevolg van een burn-out, fysieke beperkingen, het verlies van werk of een andere ingrijpende gebeurtenis. De GGD’er in de wijk is er dan om te helpen. Ook organisaties kunnen een melding doen als zij zich zorgen maken om een inwoner van de gemeente.

Betere inspelen op behoeften inwoners

Wethouder Krook is trots op het project: “We kunnen met de wijk-GGD’er nog beter inspelen op behoeften van inwoners. We kunnen hiermee de juiste zorg verlenen aan inwoners en verdere problemen voorkomen. Zo slaan we een brug tussen veiligheid en zorg.”

Werkwijze wijk-GGD’er

Het aantal meldingen over mensen met verward gedrag en zorgwekkende situaties stijgt jaarlijks. De GGD‘er in de wijk kan op tijd in beeld brengen wat er aan de hand is. Zodra er signalen komen van de buurt over een buurtbewoner gaat de wijk-GGD’er langs voor een gesprek of een doorverwijzing naar een instantie die kan helpen.

Zorg voor elkaar

Het inzetten van de GGD’er in de wijk moet bijdragen aan de veiligheid en zorg voor elkaar in de buurt. De wijk-GGD’er maakt onderdeel uit van het ‘Ernaar Toe Team’ van Vraagwijzer. Dat team signaleert financiële problemen vroegtijdig. Vanaf maart 2022 is Pierrette Schoon van de GGD West-Brabant hiervoor aan de slag in de gemeente Steenbergen.

Zorgen om een buurtbewoner kunnen gemeld worden bij haar via het Meldpunt Crisiszorg, www.meldpuntcrisiszorgwestbrabant.nl of 0800-5099.

Samenwerking

Het project wijk-GGD’er is een samenwerking van de GGD West-Brabant, WijZijn Traverse Groep, GGZ WNB en de gemeente Steenbergen. De inzet van de wijk-GGD’er wordt in 2022 bekostigd op basis van subsidie van ZonMw vanuit het Actieprogramma lokale initiatieven mensen met Verward Gedrag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio