9.4 C
De Bilt

Zero Waste Week 2024 ‘Samen Afvalvrij’ in West-Brabant

De Zero Waste Week van 24 t/m 30 maart in de Westelijkste Brabantse gemeenten geeft handen en voeten aan het terugdringen van afval. Dat gebeurt op een speelse en uitnodigende manier. Een cadeau voor alle inwoners. De gemiddelde Nederlander produceert bijna 500 kilo afval per jaar. Op weg naar een circulaire samenleving, zal dat moeten verminderen, maar hoe? Met meer scheiden en recyclen alleen komen we er niet. De allerbeste manier is preventie: veel minder afval máken.

De Zero Waste Week

Hét festival dat je laat zien hoe leuk leven met minder afval is! Onder het motto ‘Samen Afvalvrij’ worden inwoners uitgenodigd om deel te nemen aan deze actieweek, georganiseerd in samenwerking met lokale organisaties in de gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht. Zero Waste Nederland verzorgt de organisatie in nauwe samenwerking met netwerkorganisatie Samen in de Regio.

Samen Afvalvrij

Samen afvalvrij: Dat voelt super goed en is makkelijker dan je denkt! Van 24 t/m 30 maart wordt de regio getransformeerd tot het decor van de Zero Waste Week, een meerdaags festival gericht op verspillingsvrij en afvalvrij leven en ondernemen. Het doel is om inwoners te laten zien hoe plezierig en eenvoudig leven met minder afval en verspilling kan zijn, terwijl je ook nog geld bespaart.

Zero Waste campagne West-Brabant
Zero Waste campagne West-Brabant – Beeld: Samen in de regio

Programma

Op het programma staan daarom vooral praktische workshops, maak-activiteiten én ontdekkingen in de regio. Elke dag is er iets te doen op verschillende locaties zoals wandel- of fietstours voor afvalvrij boodschappen doen, kledingruilen, een vlaggenlijn maken van reststoffen, workshops zelf tandpasta maken en leren composteren. Het volledige programma is terug te vinden op de webpagina: www.zerowasteweek.nl. Daar kun je je ook inschrijven voor de  activiteiten en workshops, want ook al zijn ze bijna altijd gratis, aanmelden is wel nodig.

We doen het samen

De gemeenten Roosendaal, Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht hebben in 2023 het Regionaal Afvalpreventie-akkoord ondertekend. Met het mogelijk maken van de Zero Waste Week zetten de gemeenten deze symbolische ondertekening meteen om in actie. En omdat het programma in heel de regio wordt georganiseerd is er voor ieder wat wils. Elisah Pals, initiatiefneemster van deze week en oprichter van Zero Waste Nederland: “Leven zonder afval achter te laten voelt goed. Tegelijk beseffen we ons dat veel mensen wel willen, maar nog geen idee hebben hoe. De Zero Waste Week brengt ideeën en mensen samen, laat zien wat er kan, en maakt het leuk. Kom langs en doe ook mee, ontdek het samen in de regio!”

Het team van de Zero Waste Week

  • Elisah Pals: Oprichter van Zero Waste Nederland en initiatiefnemer van Zero Waste Week. Met haar jarenlange kennis en netwerk zorgt Elisah voor alle contacten en zorgt ze voor een uitgebalanceerd, inhoudelijk en aantrekkelijk programma tijdens deze week.
  • Ron Bekker: Leefstijlcoach, trainer en organisator van duurzame evenementen bij Runnerscafe. Hij begeleidt en ondersteunt de hele week in opzet, communicatie, budget en uitvoering. Ron heeft veel ervaring als het gaat om organiseren en creatieve ideeën omzetten in daden.
  • Team Samen in de Regio: De MVO netwerkorganisatie in de regio West-Brabant. Bij dit team zit verbinden en samenwerken in de genen en zij kennen de regio als geen ander. Op die manier dragen zij dagelijks bij aan een regio waarin het fijn leven, wonen en werken is.  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio