20 C
De Bilt

10 straten die van het aardgas af willen gezocht door gemeente Vlaardingen

De gemeente Vlaardingen breidt de vorig jaar gestarte pilot ‘Aardgasvrije woning’ uit. Waar binnen de lopende pilot elf individuele woningeigenaren worden geholpen om hun woning aardgasvrij te maken, is de ambitie om dit uit te breiden naar tien Vlaardingse straten.

Deelnemers krijgen gratis begeleiding en maximaal 1.500 euro investeringssubsidie.

Klimaatakkoord

In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat in 2050 bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn. “Voor Vlaardingen betekent dit dat we tot 2030 jaarlijks gemiddeld 1.200 woningen en 140 utiliteitsgebouwen moeten aanpakken om over 25 jaar volledig aardgasvrij te zijn. Deze ambitie is vastgesteld in het coalitieakkoord en het stadsprogramma Nieuwe Energie,” aldus wethouder Koen Kegel.

“Om als gemeente onze inwoners zo goed mogelijk te kunnen helpen bij de overstap naar een dergelijke woning, willen wij leren van de ervaringen van Vlaardingers die daarmee aan de slag willen. Daarom zijn wij vorig jaar deze pilot gestart.” De lopende pilot, waarbij elf Vlaardingse huishoudens geholpen worden om hun woning energiezuinig te maken, laat zien dat het stimulerend werkt als een huiseigenaar deskundige begeleiding krijgt van een energieadviseur. Ook blijkt het delen van tips en ervaringen tussen deelnemers onderling bij te dragen aan het zetten van concrete stappen op weg naar een aardgasvrije woning.   

Opschalen naar straatniveau

De positieve ervaringen binnen de huidige pilot staan aan de basis van de aangekondigde uitbreiding. De gemeente zet hierbij in op het aardgasvrij maken van tien Vlaardingse straten. Het is hierbij geen voorwaarde dat alle straatgenoten meedoen, maar bij de selectie wordt wel rekening gehouden met het aantal buren in een straat dat zich aanmeldt. Deelnemers aan de pilot krijgen de gelegenheid om hun woning stapsgewijs in drie jaar tijd van het gas af te halen.

Mede op basis van de ervaringen tijdens de lopende pilot is de verwachting dat drie woningscans per straat door een deskundige energieadviseur volstaan om een plan van aanpak te ontwikkelen, waarmee alle woningeigenaren in een straat hun huis fossielvrij kunnen verwarmen.  

Deskundige begeleiding en investeringssubsidie bij afkoppeling aardgas

Naast deskundige begeleiding door een energieadviseur kunnen deelnemers aan de pilot een investeringssubsidie tegemoet zien, die kan oplopen tot 1500 euro als uitvoering van de geadviseerde maatregelen ertoe leidt dat de woning daadwerkelijk aardgasvrij wordt. 

Wat de gemeente terugvraagt voor de investering in begeleiding en de investeringssubsidie is dat de deelnemers aan de pilot hun ervaringen op weg naar een aardgasvrije woning delen met de gemeente en met andere Vlaardingers, onder meer in de vorm van een ‘Duurzame open huizen route’. 

Aanmelden

Vlaardingers die in aanmerking willen komen voor deelname aan dit aardgasvrije huizen project kunnen zich aanmelden via www.vlaardingen.nl/pilotaardgasvrij. De deadline voor het inschrijven is 17 juni. Een deskundige jury beoordeelt alle aanvragen. Uiterlijk 24 juni krijgen inwoners bericht of zij mee mogen doen met de pilot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio