20.3 C
De Bilt

Aanpak rondom klokkenluider onderzocht door Waterschap Hollandse Delta

Een langslepende kwestie rondom een klokkenluider zal onafhankelijk worden onderzocht. Hiertoe heeft het college van dijkgraaf en heemraden van het waterschap Hollandse Delta besloten. De kwestie loopt al sinds 2017.

Onderzoek

Het onderzoek moet duidelijk maken welke stappen de afgelopen jaren zijn gezet en wat daarvan kan worden geleerd. Met deze aanpak wil het college bereiken dat het nieuwe bestuur na de verkiezingen van 15 maart 2023 met een schone lei kan beginnen. Onderdeel daarvan is dat de klokkenluider, die nog in dienst is, en het waterschap tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing komen.

Erkenning klokkenluider

Deze medewerker maakte medio 2017 op basis van een ‘interne regeling voor melding mogelijke misstanden’ de leiding opmerkzaam op tekortkomingen in de waterketen van rioolwaterzuivering en slibvergisting. De afgelopen jaren zijn diverse onderzoeken en langjarige verbeteringsacties gedaan. Die hebben intussen geleid tot normalisering van de bedrijfsvoering, waaronder gecertificeerde borging van de veiligheid. Het waterschap erkende de medewerker in april 2021 als klokkenluider.

Uitvoering onderzoek door mr. N. Desloover

Het college van dijkgraaf en heemraden heeft het externe onderzoek opgedragen aan mr. N. Desloover, voormalig deken van de Raad van de orde van advocaten in het arrondissement Rotterdam. De bevindingen zullen worden gedeeld met de leden van de Verenigde Vergadering, het algemeen bestuur van het waterschap. Mede op basis daarvan zal het college zich verantwoorden. Het onderzoek neemt naar verwachting enkele maanden in beslag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio