2.2 C
De Bilt

Beperkt gebruik sluizen recreatievaart vanaf donderdagochtend om 00:00 uur door droogte

Maandag is besloten dat in het gebied van Delfland code geel geldt, wat ook effect heeft op de recreatievaart. Dit betekent dat er een dreigend tekort aan zoet (doorspoel)water is. De maximale aanvoer van zoetwater is bereikt en door de aanhoudende droogte, warme temperaturen en lage rivierstanden neemt de hoeveelheid zout water in het gebied van Delfland toe.

Om de inlaat van zout water te beperken, beperkt Delfland het schutten voor de recreatievaart. Dit houdt in dat vanaf donderdagochtend 21 juli om 00:00 uur de recreatievaart minder gebruik kan maken van: de kleine sluis van de Parksluizen in Rotterdam, de Buitensluis in Schiedam en de Vlaardinger Driesluizen in Vlaardingen.

Gevolgen recreatievaart

Het aangepast schutten betekent voor de scheepsvaart het volgende:

 De grote sluis van de Parksluizen (Rotterdam)De kleine sluis van de Parksluizen (Rotterdam)Buitensluis (Schiedam)Vlaardinger Driesluizen (Vlaardingen) 
BeroepsvaartOp aanbod
RecreatievaartMogelijk om gelijk met de beroepsvaart mee te schutten.Eens per 2 uur een schutting heen en terug gedurende de openingstijden Kleine sluis. Kijk voor de openingstijden op de site van de gemeente.Eens per 2 uur een schutting heen en terug gedurende openingstijden. Kijk voor de openingstijden op de site van de gemeente.Eens per 2 uur een schutting heen en terug gedurende openingstijden. Kijk voor de openingstijden op de site van de gemeente.

Droogtesituatie gebied Delfland: dreigend watertekort (code geel)

In het gebied van Delfland geldt code geel. Dit betekent dat er een dreigend tekort aan zoetwater is. Deze situatie wordt door twee aspecten beïnvloed:

1). Sterk dalende Rijnafvoer. De Rijnafvoer gaat de komende dagen snel dalen. De lange termijnverwachting stelt dat we rekening moeten houden met waarden richting 800 m3/s eind juli. Dit is zeer laag. We zien hierdoor dat de zoutgehalten bij de sluizen snel oplopen en daarmee onze doorspoelvraag ook.

2). Het is alweer een tijdje droog en komende twee weken wordt geen neerslag van betekenis verwacht. De temperaturen zijn aankomende week hoog.

Brielse Meer

Momenteel voert Delfland maximaal aan vanuit het Brielse Meer. Regionaal is op 13 juli besloten extra water aan te voeren, de zogeheten Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA). Dit betekent dat Delfland via een stelsel van watergangen, stuwen en gemalen vanaf volgende week extra zoetwater ontvangt vanuit het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dit water wordt deels gebruikt om in de zoetwaterbehoefte van Delfland te voorzien.

Doorvoer Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard

Een deel wordt doorgevoerd naar het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard. De KWA is maandag 18 juli in werking en het extra zoetwater bereikt woensdag 20 juli ons gebied. Met de aanvoer van water uit het Brielse Meer en via de KWA, is het maximum bereikt van de aanvoer van extra zoet water voor ons gebied.

Zoetwater

Ondanks deze aanvoer wordt nog steeds een tekort aan zoetwater verwacht vanwege de oplopende zoutindringing. Die is de afgelopen dagen verder toegenomen en is bij de sluizen nu al hoog. Daarom zijn er van donderdagochtend 21 juli om 00:00 uur schutbeperkingen van kracht voor de recreatievaart, dit helpt verzilting tegen te gaan en beperkt de zoetwatervraag.

Verwachting

Het is lastig de droogtesituatie te voorspellen, dit is afhankelijk van veel factoren. Gezien de weersverwachtingen (aanhoudende droogte en hoge temperaturen) en de snelle daling van de rivierafvoer van de Rijn, zijn verdere maatregelen niet uitgesloten. Bijvoorbeeld verdere beperkingen bij de sluizen.

Delfland houdt de situatie goed in de gaten en communiceert verdere maatregelen tijdig. Hou de website van Delfland goed in de gaten.

Beperk gebruik zoetwater

Omdat er een dreigend zoetwatertekort is, vragen wij iedereen zo beperkt mogelijk zoetwater te gebruiken. Bijvoorbeeld door alleen je tuin te besproeien wanneer het echt noodzakelijk is en dit vooral in de avonduren te doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio